Logo allesoverkatwijk.nl


Fietsmaatjes voortvarend van start

Mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, samen met een fietsmaatje op een duofiets fietsen door de gemeente Katwijk. Dat is het doel van Stichting Fietsmaatjes Katwijk. De stichting heeft inmiddels een aantal duofietsen en vrijwilligers, en wil 2022 gebruiken om flink te groeien.

Door: Marc Wonnink.

Pieter van Duijn is voorzitter van de stichting en ziet graag dat meer thuiswonende inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg weer op de fiets stappen. ‘Fietsmaatjes is er voor jong en oud, mensen die niet meer kunnen of durven fietsen. Je belt op ons, we maken een proefrit en kijken of er een match is.’

Fietsmaatjes maakt gebruik van duofietsen. Dat is een fiets waarbij twee personen naast elkaar kunnen zitten. De gast kan meetrappen, maar het hoeft niet. De fiets is voorzien van een elektromotor om de vrijwilliger de gelegenheid te geven ook alleen de fiets voort te bewegen. Verder kan de vrijwilliger sturen en remmen. De gast kan weer onafhankelijk van de vrijwilliger de versnellingen bedienen. Gezien de coronasituatie is er tijdelijk een spatscherm tussen de twee stoelen geplaatst.

Fietsmaatjes Nederland is een landelijke organisatie. In elke gemeente kan een groep mensen een Fietsmaatjes-afdeling starten. ‘Het is eigenlijk vreemd dat de gemeente Katwijk het nog niet had. Dat hebben wij opgepakt.’

In mei 2021 zijn ze gestart. Momenteel zijn er vier fietsen, waarvan er twee nog onderweg zijn. De fietsen staan op verschillende plekken; bij het oude Salem, Zwembad Aquamar, Ontmoetingskerk en bij het volkstuinencomplex in Rijnsburg.

Het afgelopen jaar is de stichting druk bezig geweest met het werven van vrijwilligers en gasten. ‘Onze coördinatoren gaan dan op bezoek, daar wordt gekeken welke match er is tussen vrijwilliger en gast.’ Op die manier is Fietsmaatjes Katwijk druk bezig een netwerk te bouwen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Opvallend is dat de vrijwilligers staan te popelen om ritjes te maken. ‘We hebben 28 vrijwilligers. Het aantal gasten is nog niet heel erg groot, nu tien. We zoeken dus nog mensen die graag naar buiten willen. Dus, sluit u aan bij fietsmaatjes!’ Meer informatie over het initiatief is te vinden op www.fietsmaatjeskatwijk.nl.