Logo allesoverkatwijk.nl
Willem van der Plas kreeg geen gehoor bij het gemeentebestuur voor zijn pleidooi voor het vernoemen van lokale verzetsmensen in de toekomstige straatnamen op Valkenhorst. | Foto: Aad van Duijn
Willem van der Plas kreeg geen gehoor bij het gemeentebestuur voor zijn pleidooi voor het vernoemen van lokale verzetsmensen in de toekomstige straatnamen op Valkenhorst. | Foto: Aad van Duijn (Foto: Aad van Duijn)

Geen straatnamen verzetsmensen op Valkenhorst

Al enige jaren vraagt plaatsgenoot Willem van der Plas aandacht voor het herinneren van dorpsgenoten uit het verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog. Met het nu bedenken van straatnamen voor de nieuwe woonwijk Valkenhorst op het voormalig vliegkamp een unieke kans, vindt hij. Een groot aantal inwoners heeft zich verzet en kwam om. Daarnaast telt Katwijk negen mensen met een Willemsorde voor hun verzetsdaden. Daar waar veel andere gemeenten in straatnamen een ereteken zien, wijst het Katwijkse gemeentebestuur zijn voorstel af.

Door Aad van Duijn

‘Een respectvolle wijze van eer betonen aan belangrijke of heldhaftige streek- en dorpsgenoten is het vernoemen in straatnamen’, vindt Katwijker Van der Plas. Al decennia houdt hij zich bezig met lokale geschiedenis, de oorlogsjaren en vooral de maritieme historie.

Aantoonbare helden
Gemeente Katwijk herdenkt in haar stratenplan velen, waarvan je de daden tegenwoordig niet (meer) als heldendaad kan benoemen. Aantoonbare helden uit de Tweede Wereldoorlog komen er echter bekaaid af.

Voor Van der Plas (76) al jarenlang reden om bij het gemeentebestuur aandacht te vragen voor de burgers uit ons dorp die zich onder moeilijke omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog inzetten voor hun medemensen. Een groot aantal verloor daarbij het leven. 

Eén van de plaatselijke verzetsstrijders, toepasselijk ‘de Generaal’ genoemd, is in 1999 bedacht met de naamgeving van de brug over de Zandsloot in Katwijk aan den Rijn. Het betreft de in 1891 geboren Arie Wassenaar. Hij was verzetsman van het eerste uur, behoorde tot de Staf van de Binnenlandse Strijdkrachten en was daarin Kwartier Commandant.

Frustratie
Wat Van der Plas frustreert, is dat hij steeds hetzelfde standaardzinnetje teruggekoppeld krijgt vanuit de gemeente: ‘Wij danken u voor uw meedenken en zullen het in onze overweging meenemen’. Daarbij leverde de Katwijker inmiddels een karrevracht aan materiaal aan en benadrukt hij dat negen dorpelingen achteraf van de Staat de hoogste eervolle vermelding kregen.

De recente terugkoppeling was wat uitgebreider. In zijn schrijven aan de Erfgoed Platform Commissie gaf Van der Plas aan, dat juist het geven van straatnamen in Valkenhorst, in de omgeving waar de Slag om Valkenburg zich afspeelde en nu Soldaat van Oranje wordt opgevoerd, een passend eerbetoon is.

Het antwoord blijkt echter geen duidelijke motivatie, maar is meer een algemene mededeling: ‘De commissie die over de straatnamen gaat, heeft besloten geen straatnamen te vernoemen naar mensen uit het verzet.’

Meer in De Katwijksche Post van afgelopen donderdag.