Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Marc Wonnink

Jaap Haasnoot en Jonathan de Mooij ‘Politici van het jaar’

De politici Jaap Haasnoot en Jonathan de Mooij zijn de winnaars geworden van de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’. Het onoverzichtelijke en rommelige jaar maakte het de inwoners van Katwijk erg moeilijk, toch deden ze mee aan de verkiezing wie zich‘ Politicus van het jaar’ mag noemen. Ook de vakjury, samengesteld uit alle Katwijkse media, nam de politici serieus onder de loep. Uit de onderbouwing van beide groeperingen bleek al snel veel waardering voor de politici ende manier waarop politiek in Katwijk wordt bedreven. Alhoewel bepaalde onderwerpen onderdruk staan, ziet de bevolking ook hoe hard er op vele fronten wordt gewerkt.

Jury
De publieksjury bestond uit alle inwoners van Katwijk. Zij konden meedoen via een speciale verwijzing in de Katwijksche Post en de website Alles over Katwijk. De vakjury bestond uit alle journalisten/redacteuren van de lokale media. Hielke Biemond-Leidsch Dagblad, Paul van der Putte-De Katwijksche Post, Edwin de Mol- De Weekendkrant en Marc Wonnink/Jan de Bruin van AOK/ RTV Katwijk.

Winnaars
De winnaars werden bekend gemaakt in de gezamenlijke live uitzending tijdens de digitale Nieuwjaarsreceptie van RTV Katwijk en Verhagen Media in samenwerking met de gemeente Katwijk. De vakjury toonde zich eensgezind. Jaap Haasnoot van Kies Katwijk, luidde het juryrapport, was toch zeker een politieke hoofdrolspeler in 2021. Zijn bijna compromisloze stijl mag er dan voor zorgen dat hij vaak alleen staat tijdens raadsvergaderingen, toch beet hij zich zeker niet voor niets vast in het Valkenhorst-dossier. Als ‘horzel in de pels’, zoals fractievoorzitter Ton de Vries van de ChristenUnie hem in een poging tot compliment omschreef, hield hij het gemeentebestuur op z’n minst scherp. Dat leidde onder meer tot een onderzoek naar de toekomstige kosten die Katwijk moet maken voor de ontwikkeling van het nieuwe dorp.’

Illustratie
Raadslid Jonathan de Mooij (CDA) kreeg de meeste stemmen van de uitgeschreven verkiezing. Jonathan heeft zich het afgelopen jaar uitstekend laten zien in commissie- en gemeenteraadsvergaderingen. Blinkt uit in dossierkennis, een vleugje humor en een goede debater. Zou nog wel eens kunnen gaan klimmen binnen de Katwijkse afdeling van het CDA. Samen met zijn CDA-collega raadsleden heeft hij zich hard gemaakt voor een veiliger Brouwerstraat. Beide politici kregen een op hun beider afgestemde ‘Kappie-illustratie, speciaal getekend door illustrator Bert van der Meij en uiteraard een boeket bloemen. Veel waardering van de vakjury ging naar Nelly Smits, Gerard Mostert, Matthijs van Tuijl, Gijsbert Schrijvers, Corine van Starkenburg en Sonny Spek. 

Meerburgprijzen
Ir. Marjolein Meerburg was in de studio om de bekende Meerburgprijzen uit te reiken. Elk jaar worden er geldprijzen uitgereikt aan personen of organisaties die de Katwijkse cultuurwillen versterken of zich op een bepaalde manier hebben ingezet voor Katwijk op het gebied van cultuur, handel of industrie. Er werden maar liefst zes geldbedragen uitgereikt, die alle bijzonder goed worden besteed. Het Brugwachtershuisje mocht een cheque van maar liefst € 1000,- in ontvangst nemen voor het inrichten en in stand houden van dit kleine monument. Renate de Mooij kreeg voor Muziekvereniging De Flora Band kreeg € 1000,-, mevrouw de Haan van het Interkerkelijk koor Voice of Joy € 1500,-, Sandra Kornet- van Duyvenboden kreeg € 1000,- ter ondersteuning van de podcast van haar boek op zoek naar Pieter Groen. De Oranjevereniging Katwijk aan Zee kreeg met name € 1000,- voor haar extra activiteiten en de nieuwe Stichting Historisch Genootschap Rijndorp kreeg om te starten en de eerste aankoop te doen € 1500,-. Alle begunstigden toonden zich zeer gelukkig met de financiële erkenning en mentale ondersteuning van hun project.