Afbeelding

Wat kun je doen bij overlast?

Algemeen

Overlast ervaren is erg vervelend. Na een dag lang hard werken zit je er niet op te wachten dat je rust thuis wordt verstoord door luidruchtige buren of een verbouwing die in de straat tot in de late uurtjes aan de gang is. Geluidsoverlast buren komt het vaakste voor in dit rijtje, 1 op de 10 Nederlanders ervaart geluidsoverlast van hun buren. Maar wat kun je ertegen doen? In deze blog geven we je een aantal tips zodat ook jij weer kan genieten van een goede nachtrust.

Ga in gesprek met de oorzaak van het probleem

Communicatie staat in dit soort situaties centraal. Als je niet in gesprek gaat met de veroorzaker van de overlast, dan weet de veroorzaker ook niet dat hij of zij ermee moet stoppen. Ga dus eerst het gesprek aan en probeer er samen uit te komen. Maak bijvoorbeeld onderlinge afspraken en kom samen tot een compromis. Het is bij deze wel belangrijk dat je elkaar de tijd gunt om te wennen aan de nieuwe situatie. Ga dus niet gelijk bij het eerste het beste geluidje weer boos aan de deurbel hangen, want dat lost ook niks op. Probeer reëel te blijven en geef de veroorzaker ook een kans om het probleem op te lossen. Werkt dit niet? Dan moet je door naar de volgende stap.

Breng de overlast in kaart

De volgende stap is de overlast in kaart brengen. Als je voor een langere tijd overlast ervaart is het belangrijk eerst op de hoogte te zijn van de regels rondom de overlast. Als je last hebt van geluidsoverlast moet je bijvoorbeeld weten hoe hard de muziek mag staan en op welke tijdstippen het stil moet zijn. Als je de regeltjes omtrent je probleem in kaart hebt gebracht, kun je door naar de volgende stap. Dat is het probleem in kaart brengen. Hoe vaak ervaar jij geluidsoverlast? Is dit meerdere keren per dag of enkele keren per maand. Als je de overlast gaat melden bij het gemeentehuis in Katwijk of bij een andere partij dan moet je met goede argumenten komen zodat ze bereid zijn naar de zaak te gaan kijken. Bereid zo’n gesprek dus altijd goed voor.

Bij wie moet ik mijn overlast melden?

Vaak weten mensen niet waar ze terecht kunnen met hun klachten. Als je een huurhuis hebt kun je klagen bij de verhuurder of woningbouw. Bij een koophuis moet je gelijk over op de wijkagent of gemeente Katwijk. Het nadeel hiervan is dat er veel tijd overheen gaat er dat je echt concreet bewijs moet hebben voordat ze stappen willen ondernemen. Als je overtuigd bent van je gelijk kun je ook een advocaat in de hand nemen. Dit gaat echter ook veel tijd kosten, en op voorhand moet je er veel geld pompen. Als je gelijk krijgt dan krijg je de kosten terug, maar als je geen gelijk krijgt ben je dit geld kwijt. Weeg dus goed voor jezelf af of jij dit het waard vindt.

Uit de krant