Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Gemeente al druk bezig met voorbereidingen verkiezingen

Algemeen

Het duurt nog 78 dagen, maar de gemeente Katwijk is al druk bezig met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. De ongeveer vijftigduizend kiesgerechtigden kunnen op 14, 15 of 16 maart hun stem uitbrengen. Vanwege het coronavirus zijn de verkiezingen wel wat anders.

Mensen of partijen die mee willen doen met de verkiezingen hebben nog tot maandag 31 januari. Op dit dag moeten de kandidatenlijsten persoonlijk worden ingeleverd. Op 4 februari stelt het centraal stembureau in een openbare zitting de kandidatenlijsten definitief vast.

Brief van de burgemeester
In aanloop naar de verkiezingen krijgen alle kiesgerechtigde inwoners de stempas, kandidatenlijst én een brief van de burgemeester. Die stuurt de burgemeester om de opkomst te bevorderen. Verder zet de gemeente de website en social media in om zoveel mogelijk mensen het stemhokje in te krijgen.

Stemlokalen
De verkiezingen zijn deze keer op drie dagen, in plaats van één. Dat heeft alles te maken met de corona-maatregelen. Briefstemmen is niet mogelijk.

Stemlocaties moeten voldoen aan de ‘tijdelijke wet verkiezingen COVID-19’. Daarin staan eisen over de luchtafzuiging, de mogelijkheden om ramen en deuren open te zetten, de inrichting moet mogelijk zijn om 1,5 meter afstand te houden, het gebruik van kuchschermen, mond- neusmaskers, desinfectiemiddelen enz. Een onafhankelijk bureau heeft de stemlokalen in Katwijk ‘gekeurd’ op de coronamaatregelen. Alle lokalen voldoen aan de eisen, aldus de gemeente. Verder krijgen de stembureauleden extra training op een veilig gebruik van de locatie.

Verder moet een stemlocatie goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Het Platform Gehandicapten gaat binnenkort nog een simulatie uitvoeren in de Vredeskerk.

Overigens is er geen stembureau in het gemeentehuis. ‘Dat heeft onder andere te maken met de dienstverlening. Onze balies zijn gewoon open. Wij willen, gelet op de corona maatregelen, voorkomen dat er teveel mensen tegelijk in het gemeentehuis aanwezig zijn. Opnieuw is gekozen voor een stembureau in de Fontein kerk, gelegen naast het gemeentehuis. Een prima toegankelijke locatie.’

Uit de krant