Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Beroep tijdelijke N206 afgewezen

Algemeen

De Raad van State (RvS) heeft het beroep tegen de ligging van de tijdelijke N206 in Valkenburg afgewezen. Dat meldt de gemeente Katwijk. In november 2020 wees de RvS al een voorlopige voorziening af. Deze gerechtelijke procedures waren vanuit de omgeving aangespannen, omdat niet iedereen het eens was met de ligging van de tijdelijke N206. De tijdelijke weg is op 1 augustus 2021 opengesteld, en zal tot eind 2022 in gebruik blijven.

Tijdelijke verlegging
De tijdelijke weg is noodzakelijk omdat aannemer Boskalis het verdiepen en verbreden van de Ir. G. Tjalmaweg, als onderdeel van de RijnlandRoute, in één keer van oost naar west uitvoert. Hierdoor is de Tjalmaweg in beide rijrichtingen zo’n anderhalf jaar buiten gebruik, maar kunnen auto’s over de naastgelegen tijdelijke weg doorrijden.

In augustus 2019 verleende de gemeente drie omgevingsvergunningen voor de tijdelijke verlegging van de N206 aan de noordkant van de huidige weg. Hieraan voorafgaand was op verzoek van de omgeving en gemeente uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieve locaties voor deze tijdelijke weg, maar dat leverde geen haalbaar - en vooral betaalbaar - alternatief op.

Beroep
Vanuit de omgeving is tegen de omgevingsvergunningen voor de tijdelijke verlegging aan de noordkant en de daarvoor benodigde bomenkap beroep ingesteld bij de Raad van State, en - vooruitlopend op de uitspraak hierin – verzocht om een voorlopige voorziening. De rechter wees de voorlopige voorziening in november 2020 al af, en heeft nu geoordeeld dat de vergunningen op juiste gronden zijn verleend. Hiermee is ook het beroep afgewezen.

Uit de krant