Verpleeghuis Overduin in Katwijk van zorgorganisatie Topaz. | Foto: pr
Verpleeghuis Overduin in Katwijk van zorgorganisatie Topaz. | Foto: pr Foto: pr

Noodkreet zorgorganisaties: Over drie jaar duizend extra verpleegzorgplekken nodig in regio

Algemeen

In de regio Holland Rijnland en Duin & Bollenstreek zal het aantal tachtigplussers tot 2040 zal verdubbelen. Dit betekent dat er fors meer, of zelfs een verdubbeling, van thuis- en verpleegzorg nodig is. Met grote arbeidsmarktproblemen en de uitdagingen van de coronapandemie is het maar de vraag of iemand met een verpleegzorgindicatie deze in de toekomst behoudt. Wie pakt deze zorg dan op?

Ouderenzorgorganisaties in de regio, verenigd in Avant, waaronder Marente (De Wilbert, Katwijk aan den Rijn) en Topaz (Overduin, Katwijk aan Zee), en zorgkantoor Zorg en Zekerheid maken zich grote zorgen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de ouderenzorg in de toekomst. Samen werken zij aan oplossingen om de ouderenzorg in de regio kwalitatief, toegankelijk en betaalbaar te houden. De urgentie is groot en vraagt om een breed maatschappelijk debat en onorthodoxe oplossingen.

In 2040 ruim 4.000 plekken tekort
Uitgaande van het huidige krappe aantal verpleegzorgplekken én op basis van ongewijzigd beleid verwachten Avant en Zorg en Zekerheid in 2025 een tekort van bijna 1.000 plekken. Dit loopt op tot een tekort van bijna 4.300 plekken in 2040 in de regio Zuid-Holland Noord. Per gemeente komt dat gemiddeld neer op een tekort van 328 plekken per 10.000 inwoners. Het gaat hier met name om plaatsen in verpleeghuizen, maar ook om plekken met intensieve zorg die in de thuissituatie wordt georganiseerd.

Het grote tekort aan verpleegzorgplekken als vertrekpunt voor oplossingsrichtingen Avant en Zorg en Zekerheid hebben het te verwachten regionale tekort aan verpleegzorgplekken in kaart gebracht. De prognoses zijn gebaseerd op de huidige zorgvraag en de demografische ontwikkeling. De conclusie: zonder aangepast beleid wordt de vraag twee keer zo groot als de beschikbare capaciteit.

Meer in De Katwijksche Post van afgelopen donderdag.

Uit de krant