| Foto: pr
| Foto: pr Foto: pr

Tweede Kamer pakt door op aanpassing normen Beaumix

Algemeen

Staatssecretaris Van Weyenberg wil de norm voor de maximaal toelaatbare hoeveelheid batterijen in Beaumix verlagen. Ook zal hij het RIVM opdracht gegeven onderzoek te doen naar een betere normering van grond- en bouwstoffen. Dit schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer over de ontwikkelingen van de door gemeente Katwijk gevraagde aanpassing van de normen voor bodemassen, waaronder het bij de Tjalmaweg gebruikte Beaumix. 

Sinds het verzoek van gemeente Katwijk, waarbij de zorg in de omgeving een belangrijke drijfveer was, vinden hierover overleggen plaats met de afvalsector en het RIVM. Wethouder Rien Nagtegaal is tevreden: ‘Ik ben blij met de stevige inzet van de staatssecretaris. Hoewel we nog geen concrete veranderingen zien, is er duidelijk beweging in dit dossier, en zitten de juiste partijen hierover met elkaar aan tafel.’

‘De voorstellen van Van Weyenberg geven mij het vertrouwen dat er op termijn echt iets gaat gebeuren, maar het lijkt mij wel legitiem om - totdat er veilige normen zijn voor bodemassen - het gebruik van Beaumix voorlopig te stoppen. Ook wil ik benadrukken dat we bij bodemas niet alleen naar normen en percentages voor batterijen moeten kijken, maar naar de totale hoeveelheid gevaarlijke stoffen die een risico voor het milieu en de volksgezondheid kunnen vormen’. 

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Uit de krant