Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Zanderijtunneltje en deel Nieuwe Duinweg alleen voor fietsers

Algemeen

Om een nieuwe busbaan voor de snelle buslijn R-net langs de Duinvallei in Katwijk mogelijk te maken, moet het Zanderijtunneltje tussen de Baron van Wassenaerlaan en de Zanderij, en de Nieuwe Duinweg deels alleen nog voor fietsers worden bestemd. 

Dat is nodig, omdat de nieuwe busbaan (eenrichting vanuit Leiden naar Katwijk) bij de Duinvallei op de plek komt van het fietspad dat nu parallel langs de provinciale weg (N206) loopt. 

Dat voorstel werd afgelopen dinsdagavond door de provincie gepresenteerd in een online bijeenkomst over het beoogde busbaantracé langs de Duinvallei. Die busbaan is nodig om de bussen van de snelle busdienst R-net tussen Katwijk-Boulevard en Leiden CS ‘snel en comfortabel’ te laten rijden. Eind september werd het plan daarvoor op een informatiebijeenkomst in de Open Hofkerk gepresenteerd, waarbij bewoners en andere belanghebbenden hun wensen en suggesties kenbaar konden maken. Een van de wensen was om zoveel mogelijk groen te sparen.

Om aan die wens te voldoen heeft de provincie een tracé ontworpen, waarbij de groenstrook tussen Duinvallei en N206 grotendeels in stand blijft. Om ook te voldoen aan goede en toekomstgerichte fietsvoorzieningen is omvorming van de Nieuwe Duinweg naar deels fietsstraat en fietspad noodzakelijk, en dat het Zanderijtunneltje ook alleen nog door fietsers en voetgangers mag worden gebruikt.

De gemeenteraad krijgt volgende week donderdagavond de plannen gepresenteerd.

Het plan en de presentatie van afgelopen dinsdagavond kunt u hier bekijken.

Uit de krant