Afbeelding
Foto: pr

Celstraf voor Huig P. na bedreigen Rutte en De Jonge

Algemeen

De 53-jarige Huig P. uit Katwijk is woensdag door de politierechter veroordeeld tot een celstraf van tien weken. Hij bedreigde demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. P. kreeg naast tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk, ook een contactverbod en mag niet meer in de buurt komen van de ministers.

De Katwijker plaatste op 2 november – een half uur vóór een persconferentie over coronamaatregelen – op twitter een foto van een auto in het bos met daarachter twee lijkzakken en een schep. Daarbij schreef hij: “Geen persconferentie?” Zowel premier Rutte als minister De Jonge lieten hun beveiligingsambtenaren aangifte doen van bedreiging.

De man werd aangehouden en bekende de tweet op zijn account met ruim 18.000 volgers geplaatst te hebben. Maar, zo verweerde hij zich, het was een bestaande foto die hij op internet had gevonden. Daarvan had hij een screenshot gemaakt en dat op twitter geplaatst.

Volgens de officier van justitie had de verdachte zich daarmee schuldig gemaakt aan bedreiging. “De verdachte ziet overal complotten. Maar het posten van een dergelijk bericht is nu eenmaal strafbaar. En dat is de reden waarom hij hier nu zit.” Hij eiste drie maanden cel (waarvan één maand voorwaardelijk).

Ook de politierechter vond het een strafbare bedreiging. “U mag het hartgrondig oneens zijn met politici en dat ook uiten. Maar er zijn strafrechtelijke grenzen. En die heeft u ruimschoots overtreden. Politici worden in toenemende mate bedreigd. Door deze tweet op dit moment te plaatsen heeft u de aanmerkelijke kans aanvaard dat zij zich bedreigd voelden. En dat was ook zo.”

Cel en contactverbod
Zij veroordeelde de Katwijker tot tien weken cel (waarvan vier weken voorwaardelijk). Ook mag hij zich niet binnen een straal van vijftig meter meer ophouden in de buurt van premier Rutte of minister De Jonge. Doet hij dat toch, dan gaat hij telkens een week de cel in. Na de zitting moest de Katwijker direct door naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten.

Rijnsburger
Een 29-jarige Rijnsburger is woensdag ook veroordeeld tot acht weken cel (waarvan vier weken voorwaardelijk) voor het bedreigen van minister De Jonge. Op 9 november plaatste de Rijnsburger onder een Facebook-bericht van de minister  een reactie die bestond uit een bewerkte foto. Het ging om een foto van de neergeschoten Pim Fortuyn waarbij het gezicht van Fortuyn was vervangen door dat van De Jonge. Hiervan heeft minister De Jonge aangifte gedaan.

Kort daarop werd de Rijnsburger aangehouden en bekende de bewerkte foto te hebben geplaatst. Hij verklaarde dat in een opwelling te hebben gedaan en er niet goed over te hebben nagedacht. “Ik probeerde grappig te zijn en ging er vanuit dat De Jonge honderden van dit soort berichten per dag krijgt. Maar als het om mij zou gaan, zou ik het wel heel erg vinden, ja.”

Uit de krant

Uit de krant