Logo allesoverkatwijk.nl
Aad van der Hout en Piet Vellekoop na hun onderscheiding. | Foto: F. Noort
Aad van der Hout en Piet Vellekoop na hun onderscheiding. | Foto: F. Noort (Foto: Francien Noort)

Grip de Knip bestaat tien jaar

Grip op de Knip bestaat tien jaar. Aanleiding voor de vrijwilligersorganisatie om een symposium te beleggen. Dat gebeurde afgelopen donderdag. Het motto van de middag in zalencentrum De Voorhof in Rijnsburg was ‘Samen aan de slag’.

Tijdens de bijeenkomst greep Grip-voorzitter Aad van der Hout de mogelijkheid de pijler van de organisatie te benoemen: het helpen van mensen in financiële nood. 

“We hebben het voor elkaar gekregen om in die tien jaar achthonderd huishoudens financieel op de rit te krijgen. Aan de andere kant: zevenduizend huishoudens melden zich niet. We moeten daarom alert zijn.”

Van der Hout, die door de vereniging Schuldhulpmaatje (waartoe rip behoort) werd onderscheiden met een speld vanwege tien jaar voorzitterschap, wilde niet te lang bij het verleden stilstaan. “We werden in eerste instantie argwanend bekeken, maar Grip op de Knip wordt nu beschouwd als een erkend ketenpartner met Dunavie als sponsor. Dat zegt wel wat.”

Vroegsignalering
Vroegsignalering is het toverwoord in de wereld van financiële hulpverleners. Van der Hout benadrukte dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken bij ‘ongeregeld betalen’ van een hulpvrager.

Partijen als een wooncorporatie, energie- en telefoonmaatschappij zijn nu verplicht om te melden wanneer de klant ‘niet betaalt’. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de gemeente Den Haag daardoor tweeduizend mensen per maand opspoort en daarna vraagt of ze alles goed op de rit hebben. Soms leidt dat tot het doorsturen naar een van de hulpinstanties.

Voor Grip op de Knip reden om nog eens bij de gemeente Katwijk aan de bel te trekken en om de tafel te gaan om vroegsignalering te bespreken.