Logo allesoverkatwijk.nl
Veel bewoners en bezoekers vinden fietsers in de winkelstraten van Katwijk aan Zee hinderlijk. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Veel bewoners en bezoekers vinden fietsers in de winkelstraten van Katwijk aan Zee hinderlijk. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Fietsverbod in centrum Katwijk niet voor einde van dit jaar

Het besluit om in het winkelcentrum van Katwijk aan Zee op zaterdag een fietsverbod in te voeren is eind oktober door het college van burgemeester en wethouders genomen. De gemeente hoopt nog voor het fietsverbod eind van dit jaar in te voeren.

Dat is het streven, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ‘Voordat het fietsverbod in het centrum op zaterdag van kracht gaat, communiceert de gemeente Katwijk hierover om de fietsers ervan op de hoogte te stellen.’

Klachten
Het centrum van Katwijk is verblijfsgebied ingericht voor bezoekers van de winkels. Sinds het fietsen weer is toegestaan in het voetgangersgebied zijn er bij de gemeente regelmatig klachten binnen gekomen over overlast door (brom)fietsverkeer. Verder komt de (subjectieve) verkeersveiligheid van voetgangers en bezoekers van de winkels, horeca en het verblijfsgebied in het geding komt.

Hoewel de meningen verdeeld zijn over het toestaan van fietsers in het winkelgebied, ervaart bijna de helft van de centrumbewoners en -bezoekers daar hinder van, blijkt uit een recente evaluatie over de herinrichting van het winkelgebied. Dat was reden voor het college om een fietsverbod op zaterdag in te voeren.

Door onder andere GemeenteBelangen is de afgelopen jaren regelmatig aangedrongen op een fietsverbod in het winkelcentrum. Het door het college voorgestelde fietsverbod op zaterdag werd in oktober door een meerderheid van de gemeenteraad gesteund.