Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Een gezellige familiere&uuml;nie, 4 generaties bij elkaar. Annelies van Iterson helemaal links op de foto.&nbsp;</p>

Een gezellige familiereünie, 4 generaties bij elkaar. Annelies van Iterson helemaal links op de foto. 

(Foto: pr)

Annelies van Iterson speurt in familie genealogie

Begin deze maand was er een gezellige reünie van familie van Iterson. Een van de nazaten, Annelies van Iterson, heeft tijdens deze gezellige middag het achtste boekverslag gepresenteerd over haar familie.

Annelies, woonachtig in Oegstgeest, laat weten dat dit een uitbreiding is vanaf haar overgrootvader Jan van Iterson, getrouwd met Jansje Glasbergen, tot het heden. Dit boekverslag, gemaakt in een pdf bestand, is de uitbreiding van zijn jongste zoon Pieter van Iterson. ‘Hij werd ook wel ‘Rode Piet’ genoemd. De andere delen van zonen Jan, Hendrik en Caspert zullen volgen’, laat Annelies weten.

Annelies is de enige van haar generatie die met de familiegeschiedenis bezig is. ‘Misschien komt dat ook omdat ik het allemaal heb gemist toen ik jong was. Ik ben in Zuid-Afrika groot geworden. Daarna heb ik voor bijna 40 jaar in Frankrijk gewoond. Sinds 1 januari 2016 woon in weer in Nederland’, legt Annelies uit.

Ze vertelt dat ze het heel leuk vindt om hier mee bezig te zijn. Annelies: ‘Dit deel 8 was het gemakkelijkst om te doen, omdat ik natuurlijk weet hoe mijn familie in elkaar zit, en ik ook contact heb met iedereen. Het was dus gewoon een kwestie van iedereen achterna zitten, om zo de juiste informatie te krijgen qua volle namen, datums enz, en om naderhand ook foto’s in handen te krijgen.’ Vooral de foto’s die Annelies toegezonden kreeg hebben een toegevoegde waarde voor dit familieverslag. ‘Heel leuk om te zien toen onze ouders jong waren. Bij ieder van de 8 kinderen waren foto’s die nu bij één van hun kinderen is. Maar daar weten de andere neven en nichten niets van, en dat leidt toch tot verbazing en ontdekking als zij dat in mijn boekverslag zien’, legt Annelies uit.

Speurtocht

Het bij elkaar zoeken van alle stukjes die de grote Rijnsburgse Van Iterson ‘puzzel’ vormen, d.w.z. het uitbreiden van de broers en zussen van mijn opa, is inderdaad een grote speurtocht geweest. 

Annelies hierover: ‘Het heeft voor veel voldoening gezorgd, en leuke ontmoetingen. Ik stond vaak op de stoep bij een onbekende Van Iterson. Als ik dan zei: ‘Ik ben familie’, dan was het: ‘Nou, kom dan maar even binnen’. Als zij dan zagen dat bv hun grootvader en mijn grootvader broers waren, dan viel ineens het kwartje, en was het: oh, wat leuk. Zo kreeg ik gelijk informatie van hun gezin maar ook over waar ik andere familieleden zou kunnen vinden, en zo kon ik weer verder. Wat wél heel bijzonder is, is dat onze Rijnsburgse tak toch veelal in en om Rijnsburg is blijven wonen. Het was daardoor tamelijk makkelijk om mensen te vinden.’