Waar moet je op letten bij het kopen van een duurzaam boeket bloemen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een duurzaam boeket bloemen. Foto:PR

Duurzaam boeket bloemen kopen: waar moet je op letten?

Algemeen

Nederlanders geven per jaar gemiddeld 60 euro uit aan bloemen. Bij de aankoop van een bosje bloemen, wordt er ook steeds vaker aan het klimaat gedacht. En dat is logisch, want de productie van bloemen zorgt voor een flinke CO2-uitstoot. Waar moeten mensen op letten als zij een zo duurzaam mogelijk bosje bloemen willen kopen?

Koop bloemen uit het Nederlandse veld

De klimaatimpact van een bos bloemen wisselt van maand tot maand. Bloemen uit het seizoen en bloemen van Nederlandse bodem hebben het minste effect op het milieu. Zo zorgen Hollandse tulpen, zonnebloemen en gladiolen voor de minste CO2-uitstoot. De meeste rozen die in Nederland worden verkocht komen uit Afrika. Daar mogen de telers chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken die in Nederland verboden zijn. Bovendien worden deze bloemen ingevlogen met het vliegtuig, wat ook een enorme klimaatimpact heeft. Ongeveer 18 procent van al het vrachttransport via Schiphol is voor de import van bloemen. Ga je een bosje bloemen kopen? Vraag dan aan de bloemist waar de bloemen vandaan komen. Ook aan het Skal certificaat kun je zien wat de meest duurzame bloemen zijn.

Vermijd bloemen uit de verwarmde kas

Voor het verwarmen en de belichting van een kas is natuurlijk veel energie nodig. Daarnaast wordt er energie gebruikt voor het koelen, bewaren, drogen en het gebruik van de verschillende machines. Ingevlogen bloemen en bloemen uit verwarmde kassen kosten gemiddeld ongeveer evenveel energie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Cranfield University (2007). Voor deze studie voor de Britse markt vergeleek de Universiteit de CO2-uitstoot van geïmporteerde rozen uit Kenia met die uit Nederland. De rozen uit Nederland veroorzaakten 5,8 keer meer uitstoot dan de Keniaanse. Om het energieverbruik in de kas te vergroenen, kunnen de telers kiezen voor een groene energieleverancier, zoals je daar ook zelf bij overstappen energie rekening mee kunt houden.

Bestrijdingsmiddelen, watergebruik en mest

Bestrijdingsmiddelen, watergebruik en mest zorgen ook voor veel CO2-uitstoot. Bij het telen van biologische bloemen worden absoluut geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar bij de sierteelt is dit wel het geval. Bestrijdingsmiddelen worden ingezet ter bestrijding van ziekten en plagen. Bij de export mag er namelijk geen enkel insect op de bloemen aanwezig zijn. Bestrijdingsmiddelen zorgen voor een ongewenste vervuiling van bodem, lucht en water.

Zo gaan bloemen langer mee

Als je een mooi boeket koopt, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Op deze manier hoef je ook minder vaak bloemen te kopen. Het is heel belangrijk om de bloemen direct na thuiskomst in een schone vaas met water te zetten. Zet de bloemen bij voorkeur in een stenen, porseleinen of glazen vaas. Vazen van onbehandeld metaal zorgen voor een te hoge zuurtegraad van het water, wat slecht is voor de bloemen. Snijd de bloemen schuin af en gebruik geen schaar. Hoe korter de steel, hoe makkelijker de bloemen water kunnen opnemen. Zorg daarnaast voor de juiste voeding en zet de bloemen op een geschikte plaats.

Uit de krant