Logo allesoverkatwijk.nl
<p>De nieuwe plek voor het &lsquo;paardenkunstwerk&rsquo; bovenop het viaduct Valkenburg-West bevalt de kunstenaar niet. <br>| Impressie: RijnlandRoute</p>

De nieuwe plek voor het ‘paardenkunstwerk’ bovenop het viaduct Valkenburg-West bevalt de kunstenaar niet.
| Impressie: RijnlandRoute

(Foto: Impressie: RijnlandRoute)

Weer gedoe over Valkenburgse paarden

Het kunstwerk ‘Venster op het Landschap’, oftewel de Valkenburgse paarden, die tot vorig jaar in de groenstrook langs de Tjalmaweg (N206) bij Valkenburg stonden, blijft de gemoederen bezig houden. Eerst werden de grote ijzeren beelden gestolen en nu is er gedoe over de plek waar de beelden moeten terugkeren.

De paarden werden tijdelijk weggehaald, vanwege de verbreding van die weg en om plaats te maken voor de aanleg van een tijdelijke Tjalmaweg. Nadat de aannemer de paarden had verwijderd en tijdelijk ergens anders had gezet, werden die in het najaar van vorig jaar door onbekenden ’s nachts gestolen. De gemeente deed aangifte van diefstal, waarna de politie onderzoek ging doen. 

Enkele weken later bleek het om een ludieke actie te gaan. Als protest tegen de veel bekritiseerde werkzaamheden aan verbreding van de Tjalmaweg, zoals het gebruik van Beaumix, de tijdelijke N206 langs het dorp Valkenburg en de transformatieplannen van de gemeente voor het gebied Mient Kooltuin. 

Eind januari van dit jaar werden de beelden anoniem en ongeschonden afgeleverd bij de gemeente. Wethouder Jacco Knape liet toen weten ‘heel erg blij te zijn’ dat het kunstwerk weer terecht is. ‘Dit met het oog op de mooie plek die de paarden zullen krijgen bij de nieuwe Rijnland Route. Ik kijk, net als veel inwoners van onze gemeente, uit naar het moment dat we weer kunnen genieten van dit prachtige, beeldbepalende kunstwerk’.

Bovenop viaduct
En over die plek is het nu te doen, want in onderling overleg tussen gemeente, de gemeentelijke commissie Beeldende Kunsten en aannemer Boskalis was een nieuwe plek bepaald. 

Het kunstwerk is bedacht bovenop het nieuw te bouwen viaduct Valkenburg-West over de Tjalmaweg, van het oude dorp naar de nieuwe woonwijk Valkenhorst. Maar dat zint ontwerper Sjoerd Hoogma van het kunstwerk niet, heeft hij de gemeente laten weten. ‘Dat heeft te maken met de positionering van de paarden’, liet de gemeentelijk cultuurmedewerkster weten in de vergadering van de commissie. Op hun vorige plek waren de paarden goed zichtbaar voor auto’s op de provinciale weg. Op de nieuwe plek zou dat een stuk minder zijn.

De aannemer heeft laten weten dat een andere plek tot ‘meerkosten’ gaat leiden en is niet bereid die te gaan betalen. Cultuurwethouder Jacco Knape vindt dat de ontwerper van het kunstwerk alsnog gevraagd moet worden naar zijn advies en klachten over de voorgesteld plek. De wethouder vindt in ieder geval dat eventuele meerkosten niet het probleem moeten zijn. Knape stellig: ‘Wel of geen andere plek; op zo’n groot project mogen die kosten geen rol spelen.’