Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Sander van Duijn

Testen voor toegang zorgt voor dieprode cijfers NZF

Het Noordzee Zomerfestival (NZF) in Katwijk ging in augustus als een van de weinige festivals in Nederland dit jaar toch door. Achteraf bleek in de evaluatie het geen eenvoudig festival met veel leermomenten. ‘Wij schrijven dit jaar dieprode cijfers,’ aldus voorzitter Arie Nijgh. 

Onder veel beperkende maatregelen besloot het NZF-bestuur het festival het festival begin augustus toch door te laten gaan. Het evenement was alleen toegankelijk met de corona-app en was het verplicht de bezoekers een zitplaats te bieden. In de praktijk bleek dat het effect van de toegangscontrole middels de bekende QR-code veel groter was dan de organisatie verwachtte. 

De eerste dagen viel het aantal bezoekers enorm tegen. Volgens bestuurslid Marco den Engelsman was vooral het testen een probleem. ‘We hebben het evenement aangemeld bij testen voor toegang, maar veel heeft dat niet geholpen. De dichtstbijzijnde testlocatie die de overheid realiseerde was in Warmond,’ stelt hij. ‘Daar komt bij dat in die periode nog veel jongeren niet gevaccineerd waren en dan blijkt het gedoe met ‘ver weg’ testen en QR-codes een te grote blokkade. Ook groepsgedrag heeft parten gespeeld. Als één persoon van de groep niet naar binnen kan, dan gaat de hele groep niet.’

In tegenstelling tot het muzikale programma, liep het complete dagprogramma wel beter als normaal. Nijgh: ‘Ik werd blij van die grote aantallen kinderen voor de deur die kwamen schatgraven of Lego bouwen. In dat opzicht is het een meer dan geslaagd festival geweest. Voor het eerst in ons bestaan hadden we ’s middags een rij tot over de bult voor de deur.’

Veel geld en veel energie
Gaandeweg werd het ‘s avonds bij de live bands ook steeds drukker. Dit kwam ook door het besluit om statafels in plaats van biertafels in de festivaltent te plaatsen en te starten met ticketverkoop, inclusief consumptiemunten. Het festival sloot af met een aantal goedbezochte feestavonden, met de ‘Vrienden van Katwijk’ en de slotavond met de huldiging van Olympische medaillewinnaar Arno Kamminga als absolute hoogtepunten.

‘Een festival organiseren met heel veel beperkingen; het kan maar het kost heel veel geld en energie’, blikt Nijgh terug. ‘Ik denk dat we heel snel van die toegangscontroles af moeten, dat is een te grote drempel. Bij festivals op lokaal niveau willen mensen gewoon even binnen kunnen lopen. Zeker bij een gratis festival als het onze’.

De datum voor het Noordzee Zomerfestival editie 2022 is door het bestuur ook vastgesteld: van 4 tot en met 13 augustus. ‘Hopelijk zonder enige beperking’, stelt het bestuur. Stichting Noordzee Zomerfestival doet mee aan de Rabo Clubsupport. Raboleden kunnen op hun favoriete stichting of vereniging stemmen. De financiële bijdrage die daaruit volgt kan het NZF in ieder geval goed gebruiken.