Adger van Helden bezocht 't Smausje en werd voor de gelegenheid in het juiste shirt gestoken. | Foto: Piet van KAmpen
Adger van Helden bezocht 't Smausje en werd voor de gelegenheid in het juiste shirt gestoken. | Foto: Piet van KAmpen Foto: Piet van Kampen

Wethouder bezoekt gezelligste winkel van Katwijk

Algemeen

Wethouder Adger van Helden had er op woensdag 6 oktober de tijd voor uitgetrokken om kennis te maken met deze bijzondere winkel en vooral de mensen van de arbeidsmatige dagbesteding en hun begeleiders. Na afloop: ‘Wat is het een gezellige boel hier’ meende hij oprecht want zijn bezoek was toch een openbaring en met een name leuke ervaring.

Door Piet van Kampen

De winkel- of beter gezegd een zoetwarenpaleisje- wordt gerund door cliënten van de Stichting Jan en hun begeleiders. Klein begonnen in ‘t Houkje aan het Andreasplein, iets groter aan de Drieplassenweg, is het sinds twee jaar nog groter geworden op de huidige locatie in de Badstraat. Het is niet alleen snoep in allerlei geuren, kleuren, verpakt, los cadeauverpakking voor verjaardagen en noem maar op, maar ook tegeltjes met spreuken, kaarten sleutelhangers en andere leuke hebbedingetjes zijn er te koop.

Dagbesteding
‘Sinds de opening hebben we al heel veel leuke en vooral positieve reacties van de klanten gehad’, vertelt Hanneke van der Zwan, een van de begeleiders van de zeven cliënten (medewerkers) van de stichting die met veel plezier hun arbeidsmatige dagbesteding vervullen. Sem (12) is de jongste van het stel. Het is vaak heel druk en er heerst een gezellige sfeer en het voelt alsof het hun eigen winkel is. Klopt ook wel want zij hebben mee mogen denken over het concept en het assortiment. 

Hun enthousiasme lijkt geen grenzen te kennen. Wendy die er al vier jaar zes dagen in de week werkt en vaak de kassa bedient: ‘Het is heel leuk werken en mijn hart ligt hier ook’, straalt zij lachend uit. ‘Door mijn aanverwante stoornis autisme ken ik bijna alle prijzen uit mijn hoofd’, vertelt zij trots. Collega Courtney, ook al enthousiast: ‘Ik doe bestellingen via de laptop en vul ook de spullen bij.’ Een taak die Martijn ook doet naast het schoonmaakwerk. Want schoon is het er. ‘Hygiëne staat voorop en bij een controlebezoekje werden wij geprezen dat alles zo netjes en schoon was’, vertelt Hanneke trots.

Hoog bezoek
Dat alles in het teken van hygiëne staat, heeft wethouder Adger van Helden ervaren. Bij zijn binnenkomst: ‘Wethouder, eerst uw handen wassen handschoentjes en een bedrijfs T-shirt aan’, klonk het vriendelijke commando. De bewindsman werd rondgeleid, liet zich uitvoerig voorlichten, mocht zelf ook de nodige klusjes doen en heeft zich kostelijk vermaakt. 

In de winkel worden ook veel bestellingen voor partijtjes gedaan en kunnen de klanten zelf een pakketje samenstellen. Of, in een speciaal geval, een snoeptaart bestellen. Deze wordt op gevoel gemaakt door een blinde collega die er een fantastische creatie van maakt. Heel uniek en bijzonder. Net zo bijzonder als dit een van de gezelligste, zo niet de gezelligste winkel van Katwijk is waar medemensen zoveel plezier in beleven.

Uit de krant

Uit de krant