Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: RD

Eigenaar Kwakelwei wil kas bouwen

De eigenaar van de Kwakelwei, het tuindersgebied in Katwijk aan den Rijn naast zorgcentrum de Wilbert, heeft twee weken geleden bij de gemeente een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een kas van 5.000 vierkante meter op zijn grondgebied. 

De aanvraag is saillant, omdat de gemeenteraad vanavond waarschijnlijk in meerderheid een motie gaat aannemen, waarin het college van burgemeester en wethouders gevraagd wordt om stappen te ondernemen waardoor bebouwing op de Kwakelwei niet mogelijk wordt.

Kas aan het kanaal
De eigenaar van het tuindersgebied wil op de Kwakelwei het liefst villa’s en appartementen bouwen langs het Additioneel Kaneel (oostkant). Een deel van de opbrengst is bestemd voor de aanleg van een stadspark dat aansluit op het naastgelegen Heerenschoolbos op het terrein van de Wilbert.

‘Nu het er op lijkt dat de gemeenteraad deze week gaat besluiten dat er toch voorlopig niets gebeurd op de Kwakelwei, is er door de eigenaar besloten dat er zoveel mogelijk van de huidige agrarische bestemming gebruik gemaakt zal blijven worden. Er mag nog 5.000 m2 kassen gebouwd worden en daar is nu een aanvraag voor ingediend. De kassen zullen worden gepositioneerd aan het Additioneel Kanaal’, laat woordvoerder Jan van Duijn van Van Rhijn Projectontwikkeling (VRP) weten. ‘De huidige pachter heeft aangeven dat hij graag de kassen langjarig wil gaan gebruiken.’

Stadspark
De Kwakelwei is al jarenlang een punt van discussie tussen de eigenaar, die de grond in het voorjaar van 2019 kocht van het Hoogheemraadschap van Rijnland, en de stichting Vrienden van het Rijnpark. Die laatste groep wil ook een stadspark op de Kwakelwei, maar dan zonder woningen.

Een meerderheid van de politiek sluit zich aan bij het laatste standpunt en dient vanavond daarover een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering over het Groenstructuurplan. De motie is een initiatief GemeenteBelangen en CDA, en wordt in ieder geval medeondertekend door Hart Voor Katwijk, ChristenUnie en KiesKatwijk. Die motie zegt dat de Kwakelwei onbebouwd moet blijven en een stadspark gewenst is.

Helemaal onbebouwd lijkt een lastige opgave voor het college, omdat de geldende agrarisch bestemming volgens de projectontwikkelaar nog bebouwing van kassen toestaat.