Een deel van een dag van wethouder Gerard Mostert in beeld. | Foto's: Marc Wonnink
Een deel van een dag van wethouder Gerard Mostert in beeld. | Foto's: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Op pad met wethouder Gerard Mostert; ‘Ik eet straks even thuis, en dan ga ik weer weg’

Algemeen

Neem een journalist mee naar je werk-maand. De Wethoudersvereniging riep wethouders in Nederland op om journalisten in september eens een dagje mee te laten lopen. Op de valreep gaf wethouder Gerard Mosterd een kijkje in zijn keuken. Congressen, overleggen, werkbezoeken. Het hoort er allemaal bij. Want, wat doet zo’n wethouder nou allemaal?

Door Marc Wonnink


Vorige week donderdagmiddag stond de vijfde Verstedelijkingsconferentie op het programma. Katwijk is gastheer van de conferentie in Hangaar 2 op voormalig vliegkamp Valkenburg. Daar hoort de wethouder Stedelijke ontwikkeling en wonen natuurlijk bij. Op het congres zijn beleidsmakers bijeen om te spreken over hoe we snel en betaalbaar kunnen bouwen.

Broodje bal
We nemen een bordje. Een broodje bal voor de wethouder, voor mij een wrapje. Tussen de happen door lopen we langs diverse bekenden. De gedeputeerde, bouwers uit de regio, collega-wethouders.

Al snel moeten we ons melden bij de techniek. Gerard krijgt een zender omgehangen, zodat hij goed te verstaan is tijdens het plenaire gedeelte. Tegelijkertijd wordt even voorgesproken wat de bedoeling is.

Eenmaal op het podium doet de wethouder een oproep aan het Rijk voor meer geld voor woningbouw. Gemeenten en provincies redden het alleen namelijk niet. 

Geen 9 tot 5 baan
Ook gaat het over de 5.600 woningen die er komen op Valkenhorst, het Valkenburgse meer en de Mient Kooltuin. Wethouder ben je altijd, het is beslist geen 9 tot 5 baan. 

‘Het verschilt heel erg. Vandaag ben ik begonnen in Noordwijk om half negen. Vanavond heb ik nog een bijeenkomst met de gemeenteraad. Die dag zit helemaal vol. Ik eet straks even thuis, en dan ga ik weer weg. Ik probeer altijd thuis te eten, dat lukt niet altijd. Deze week bijvoorbeeld al twee keer niet.’

Hoge kwaliteit hoogbouw
De volgende ochtend staat de presentatie van de begroting al vroeg op het programma. Daarna is er een intern overleg met Mariëlle van der Plas over het Beleidskader Gebruik Woonruimte. En Tim Nahuijsen praat de wethouder bij over de verdichtingsvisie.

In één van de ruimten in het vergadercentrum zijn kaarten van Katwijk opgeplakt. Daarin is onder meer de dichtheid van de gebouwen op te zien. 

Uit een onlangs gehouden meedenkavond met bewoners over de verdichtingsvisie, is gebleken dat hoogbouw, mits het een mooi ontwerp is, niet meer alleen maar op tegenstand stuit. ‘Denk aan hoge kwaliteit hoogbouw, en denk niet alleen maar aan flats en grondgebonden eengezinswoningen’, vertaalt Nahuijsen naar aanleiding van die bijeenkomst. ‘We gaan hem even bijpraten hoe de stand van zaken is’

Tussen de afspraken door wil de wethouder even laten zien waar de gemeente druk mee bezig is. Valkenhorst. In zijn kantoor staat een hele grote doos met mappen; het bestemmingsplan Valkenhorst.

‘Iedereen denkt: dat is een paar papiertjes, maar dat is het dus niet.’ In de doos: vijf multomappen en diverse ingebonden stukken. ‘Hopelijk gaan we dit snel vaststellen.’

Aan het einde van de ochtend staat een werkbezoek in de Mient Kooltuin op de planning. Esther Schonenberg van de Festina Lente Tuin heeft wel ideeën over de omgeving. ‘Ik wil graag weten wat je van plan bent en ik ben benieuwd wat je hier precies doet.’ 

In het gesprek wordt duidelijk dat Schonenberg genoeg ideeën heeft, en dat er volgens de wethouder ook wel veel mogelijk is.

Schonenberg heeft een kwekerij, bezoektuin en pluktuin. Het is geen gewoon tuincentrum, maar een plek waar bijzondere planten groeien, op hun eigen tempo. Het draait vooral om de beleving. Die beleving is precies wat de gemeente wil met de Mient Kooltuin, als buffer voor de duinen als er in Valkenhorst 5.600 woningen komen. Hoe gaat dat gebied zich ontwikkelen? De gemeente heeft eerder gezegd samen met de betrokkenen in het gebied te willen komen tot mooie plannen. Schonenberg heeft haar ideeën aan de wethouder kunnen vertellen, en die neemt de wethouder dan ook mee.

De lobby
Een paar honderd meter verderop is de volgende afspraak, en alweer de laatste voor mij. Unmanned Valley. ‘Zo komt een kamerlid van de ChristenUnie langs, die heeft een motie ingediend. We hebben aangegeven aan het Rijk dat we meer geld nodig hebben om dit op een goede manier te kunnen ontwikkelen. We gaan hem even bijpraten hoe de stand van zaken is, en hoe hij er een rol in kan spelen. Dat is ook onderdeel van de lobby.’

Niet alleen maar lintjes doorknippen, maar snel schakelen, een drukke agenda, veel lezen, besluiten nemen, richting wijzen, etc. Met als doel: snel woningen bouwen die betaalbaar zijn!

Wethouder zijn is een zwaar vak, maar ook heel mooi, vindt wethouder Gerard Mostert.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant