De strandrups rijdt al jarenlang in Noordwijk. | Foto: Thomas Steenvoorden
De strandrups rijdt al jarenlang in Noordwijk. | Foto: Thomas Steenvoorden Foto: Thomas Steenvoorden

‘Iedereen in Katwijk moet mee kunnen doen, welke beperking je ook hebt’

Algemeen

In de Week van de Toegankelijkheid, van 4 tot en met 8 oktober, gaat het over meer dan over drempels op straat of in gebouwen. Het gaat bijvoorbeeld ook over digitale toegankelijkheid of sociale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid gaat over het ontwerp, beheer en de inrichting van websites, apps, e.d., zodat iedereen gebruik kan maken van de digitale wereld.  Bij sociale toegankelijkheid gaat het er om dat mensen met een beperking geen drempels ervaren bij deelname aan activiteiten. Bijvoorbeeld dat er ondertiteling is als er een film getoond wordt. Of de uitleg van schilderijen door gesproken taal. En dit is nog lang niet altijd goed geregeld.

‘Blij met deze week’
Wethouder Corien van Starkenburg: ‘Toegankelijkheid is zo belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij. Niet voor niets hebben wij dit in de Maatschappelijke Agenda benoemd als randvoorwaarde. Iedereen in Katwijk moet mee kunnen doen, welke beperking je ook hebt. Daarom ben ik blij dat er eens in het jaar een week is, waarin er extra aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. Er worden veel activiteiten georganiseerd die laten zien hoe belangrijk toegankelijkheid is. Doet u ook mee?’

Activiteiten
Er worden dit jaar diverse activiteiten georganiseerd in het kader van toegankelijkheid.

Vrijdag 1 en 8 oktober
Strandrups Outdoor4Disabled
De Strandrups is een speciaal voertuig voor op het strand. In het voertuig kunnen in totaal 8 mensen een rit op het strand maken. Ook kunnen maximaal 4 rolstoelen mee. U kunt zonder afspraak instappen voor een unieke beleving.
12.00 tot 17.00 uur, gratis
Locatie: parkeerplaats
Noordduinen

1, 5 en 9 oktober
Schnipseljagd Katwijk
De Schnipseljagd van JOLA Tours & Trips is een uitdagende speurtocht en sightseeing tour op je mobiele telefoon. Je volgt samen met vrienden, familie of andere inwoners een route door cryptische aanwijzingen op te volgen.
De Schnipseljagd in Katwijk is rolstoeltoegankelijk. Start om 11.00 en 14.00 uur, gratis
Aanmelden via www.doemeeinkatwijk.nl >
Schnipseljagd Katwijk

Maak een rit op het strand met de speciale Strandrups
Vrijdag 1 oktober 

Filmavond Doof Kind 
De film Doof Kind laat zien hoe een handicap in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias werd doof geboren, maar dat is voor hem geen handicap. Hij voelt zich thuis in de dovenwereld en heeft er zijn grote liefde gevonden. Vader Alex de Ronde kijkt samen met de inmiddels jongvolwassen Tobias en diens horende broer Joachim, terug op het leven van zijn dove kind en de keuzes die hij als vader heeft gemaakt aan de hand van jeugdfoto’s, homemovies en openhartige gesprekken.
Na de film is er een gesprek met de hoofdpersoon Tobias, regisseur Alex de Ronde, inwoner Ruben van Duijn en wethouder Corien van Starkenburg over de film en het thema toegankelijkheid.
19.00 – 21.30 uur, gratis
Locatie: Tripodia
Aanmelden via www.doemeeinkatwijk.nl, Activiteit: Filmavond Doof Kind, via m.lucassen@katwijk.nl of via het algemene nummer van het Welzijnskwartier 071 4033323. U kunt vrijdagavond ook bij Tripodia binnen lopen. Let op: een coronatoegangsbewijs is verplicht.

Woensdag 6 oktober 
Test speeltuin Westerhaghe 
Met testbordjes en testkaarten in de hand gaan de Speeltuinbende en inwoners kijken waar we wel en niet leuk samen kunt spelen. We gaan verschillende speeltoestellen uitproberen en scoren. Ben jij er samen met jouw vrienden/vriendinnetjes bij?
15.30 – 16.30 uur, gratis
Locatie: Speeltuin Westerhaghe
Kom op woensdagmiddag gezellig langs en meld je aan via www.doemeeinkatwijk.nl
Activiteit: Test de speelplek Westerhaghe of m.lucassen@katwijk.nl

Donderdag 7 oktober
Webinar digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid? Wat is dat?! De gemeente Katwijk organiseert samen met Accessibility voor alle MAG-partners een webinar over digitale toegankelijkheid.
Ben jij benieuwd of jouw website toegankelijk is of wil je meer informatie over wat digitale toegankelijkheid is? Meld je dan nu aan voor de webinar.
Aanmelden: m.lucassen@katwijk.nl
16.00 – 17.30 uur, gratis
Locatie: Teams

Zaterdag 9 oktober
Voorleessessie Corné Hermans 
‘Worden wat je wil’ is het thema van de Kinderboekenweek. En precies daarover komt Corné Hermans vertellen tijdens een gratis kindercollege. Want hoe werkt dat als je schrijver wilt worden, maar je hebt een oogziekte? Corné weet er alles van…
Kinderen vanaf 7 jaar zijn van harte welkom. Er zijn 15 gratis kaarten, te verkrijgen via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl of in de bibliotheekvestigingen.
14.00 – 15.00 uur, gratis
Locatie: Makersplaets, Hoofdbibliotheek Katwijk

Doe Mee Weken
De Week van de Toegankelijkheid is onderdeel van de Doe Mee Weken. Iedereen wil ertoe doen, zinvol bezig zijn, anderen ontmoeten en erbij horen. Hiervoor worden de komende weken heel veel activiteiten georganiseerd. Tijdens de ‘Doe Mee weken’ staan deze activiteiten centraal.

Uit de krant