Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Wapen inleveractie

In de Week van de Veiligheid doet de gemeente Katwijk mee aan de landelijke inleveractie van wapens. Iedereen kan dan zonder boete of straf zijn of haar wapen inleveren. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

Wapenbezit neemt toe
Wapenbezit neemt -vooral onder de jeugd en jongvolwassenen- de laatste jaren toe. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van wapenbezit. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. ‘Maar wapens bieden schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen.’

Inleveractie
Om het wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM van 11 tot en met 17 oktober een inleveractie, waar alle gemeenten zich bij kunnen aansluiten. Ook Katwijk doet hieraan mee. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun wapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun wapens inleveren.

Messen, slag- en stootwapens
Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. ‘Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit.’ Deze wapens kunnen ingeleverd worden bij politiebureau Katwijk, Piet Heinlaan 140. Bij de inleverton ligt een gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft.

Vuurwapens en munitie
Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosief moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 - 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, langs om het wapen op te halen. Je kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. ‘In principe word je niet vervolgd, omdat je deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden.’