Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Beaumix kost gemeente tonnen extra

Nu aannemer Boskalis Beaumix heeft ingezet als bouwstof bij de aanpassing van de N206 bij Valkenburg, is de gemeente Katwijk tonnen extra kwijt aan projectkosten en ‘apparaatkosten’. Verder moet de gemeente Katwijk de portemonnee trekken voor het projectplan RijnlandRoute/Tjalmaweg.

Door: Marc Wonnink.

De verbreding van de N206 bij Valkenburg is onderdeel van de Rijnlandroute en wordt uitgevoerd door aannemer Boskalis in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Tot zover geen kosten voor de gemeente Katwijk. Maar door alle ophef rondom het gebruik van Beaumix - een restproduct van afval dat wordt verbrand - moet de gemeente extra kosten maken. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om 277.000 euro extra beschikbaar te stellen. Dat komt bovenop de 91.000 euro die al uitgetrokken was. Voor het projectplan RijnlandRoute/Tjalmaweg is 185.600 euro extra nodig.

Kosten Beaumix
De gemeente had niet verwacht tegen zoveel kosten aan te lopen, immers zijn de provincie en de aannemer verantwoordelijk voor ‘omgevingsmanagment’. Door alle zorgen van de omwonenden en de politiek, heeft de gemeente extra ambtenaren moeten inzetten om alle vragen van omwonenden en journalisten te beantwoorden.

De kosten zitten onder meer in de inzet van de omgevingsdienst (20.000 euro), een vervolgonderzoek (30.000 euro), het extern laten bijhouden van sociale media (15.000 euro) en extern juridische ondersteuning (50.000 euro). De extra capaciteit op ambtenaren komt neer op 93.000 euro.

Kosten projectplan
De gemeente is verder 185.600 euro dit jaar kwijt aan kosten voor het projectplan RijnlandRoute/Tjalmaweg. Voor 2022 is dit nog eens 159.600 extra. De gemeente heeft dit geld nodig voor het afgeven van vergunningen, het regelen van toezicht en het beantwoorden van vragen van media, politiek, bewoners, organisaties, bedrijven, Boskalis, de provincie en andere overheden. Verder zijn er tienduizenden euro’s nodig voor de inhuur van externe mensen en externe advisering.

De gemeenteraad gaat donderdag 16 september in debat over de extra benodigde tonnen.