Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Met onder andere banieren, verlichte panelen en een videopresentatie worden de plannen toegelicht. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde</p>

Met onder andere banieren, verlichte panelen en een videopresentatie worden de plannen toegelicht. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde

(Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Plannen voor zichtbare Limes

In de Oude Redschuur aan de Rijnmond in Katwijk aan Zee is afgelopen vrijdagmiddag de expositie geopend over plannen om in Katwijk de Romeinse Limes te verbeelden. Die Limes is de oude Romeinse weg die zo’n 2000 jaar geleden langs de noordgrens van het toen grote Romeinse Rijk liep. 

Die Limes is twee maanden geleden door de internationale erfgoedorganisatie Unesco erkend als werelderfgoed.

De plannen zijn van de werkgroep Romeinen van het Erfgoedplatform Katwijk. Het gaat om negen plannen, variërend van het plaatsen van onder andere de bouw en plaatsing van replica’s van Romeinse wachttorens, te gebruiken als bijvoorbeeld tiny house, de aanleg van een openlucht theater bij de Uitwatering en de bekende plattegrond van de Brittenburg tot de bouw van een ondergronds museum en provinciaal archeologisch depot op het Wantveld aan de zuidkant van de Binnenwatering. Maar ook het zichtbaar maken van de zuidpoort van de Romeinse legerplaats Pretorium Agrippina op het Castellumplein in Valkenburg tot en uitbreiding van het nabijgelegen Torenmuseum. 

De opening van de expositie werd ingeleid door werkgroep-voorzitter Joop Siera en verder toegelicht door werkgroeplid Fons Verheijen. Op de expositie worden alle negen plannen met verschillende presentaties toegelicht. Ook is er een boekje met de plannen verschenen, die door Siera aan wethouder Jacco Knape werd overhandigd. De wethouder sprak zijn waardering uit voor de werkgroep en de plannen en verklaarde vervolgens de expositie voor geopend.

De expositie in de Oude Redschuur aan de Rijnmond is nog te zien tot en met zondag 3 oktober op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.