Aannemer Ruud van Bommel, wethouder Adger van Helden en projectleider Milo Dest voor de toren. | Foto: CvdS.
Aannemer Ruud van Bommel, wethouder Adger van Helden en projectleider Milo Dest voor de toren. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Restauratie toren Grote Kerk Rijnsburg in volle gang

Algemeen

De markante toren van de Grote of Laurentiuskerk in Rijnsburg staat al een aantal weken in de steigers en krijgt een rigoureuze opknapbeurt. Men hoopt de klus medio november geklaard te hebben.

Door Carin van der Spijk-Kralt

De restauratiewerkzaamheden stonden eigenlijk voor 2022 in de planning. ‘Maar gezien het schadebeeld dat is ontstaan, is het werk een jaar naar voren gehaald’, laat wethouder Adger van Helden weten. Reden voor hem om onlangs een kijkje te nemen bij de werkzaamheden. Hij wordt bijgepraat door Milo Dest, Projectleider van de gemeente Katwijk, en aannemer Ruud van Bommel, van Van Bommel Gevelgroep uit Den Haag.

Geen goot
Projectleider Dest vertelt over de ontstane schade aan de gevel van de toren: ‘Er is geen goot langs de omloop van de kerk. Al die jaren loopt het regenwater vrij langs de gevel. Het gevolg is groene aanslag op de muren. Deze zijn heel lang veel te nat geweest.’ In opdracht van de gemeente heeft Van Bommel Gevelgroep de schade bekeken. Aannemer Ruud hierover: ‘Met een hoogwerker hebben wij de toren geïnspecteerd. Op sommige plekken zit het mos er wel 5 tot 6 centimeter op. Dit verstikt het (Duitse) tufsteen, met alle gevolgen van dien. In de toren hebben we ook sporen ontdekt van de andere tweede toren die er ooit heeft gestaan.’

Na deze inspectie heeft het gemeentebestuur besloten de restauratie een jaar naar voren te halen. ‘Als gemeentebestuur willen we dat ons erfgoed in goede staat blijft. Markante plekken in onze gemeente koesteren we. We zijn trots op deze toren, die we zeker willen behouden’, aldus wethouder Van Helden.

Werkzaamheden
De steigeropbouw was een enorme klus die twee weken in beslag heeft genomen. De aannemer vertelt dat het gehele voegwerk van de toren wordt vervangen.

‘We werken van boven naar beneden. De meest slechte stenen worden vervangen door nieuwe stenen. Deze worden zo behandeld dat ze een verouderde look krijgen. Er is geen verschil te zien met de nog goede oude tufstenen die kunnen blijven zitten. Deze worden gescrubd en opgevuld.’ 

Op dit moment wordt de te gebruiken mortel onderzocht. ‘Op drie verschillende plekken worden nu verschillende voegen getest. Deze worden elke dag bevochtigd. Na twee weken wordt bekeken welke voeg er als beste uit deze proef komt. Op de toren wordt een ouderwetse platte voeg, mortel met kalk gebonden, aangebracht’, vertelt Ruud. Voor deze werkzaamheden heeft de gemeente 511.000 euro beschikbaar gesteld. ‘Dit wordt best krap’, laat Van Helden weten. De projectleider: ‘Er is ook geconstateerd dat het houtwerk van de torenspits slecht is. De steigers staan er nu toch, dus we willen dit nu ook direct aanpakken.’

Half november
‘De planning is dat de werkzaamheden ongeveer 10 weken in beslag zullen nemen. Half november moet het werk gereed zijn’, vertelt aannemer Ruud, die het een eer vindt om dit werk te mogen uitvoeren.

Precies 40 jaar geleden vond er ook een grote restauratie van de Grote kerk plaats. ‘Als deze restauratie achter de rug is, kan de toren zeker weer 40 jaar mee’, aldus de aannemer. Bruidsparen die de komende tijd hun huwelijk in deze kerk laten inzegenen, hebben geen last van de bouwwerkzaamheden.

Open Monumentendag
De Grote Kerk doet zaterdag 11 september mee aan Open Monumentendag. Verschillende organisten bespelen tussen 10.00-15.30 uur het orgel, waaronder Frank Borsboom, Johan Haasnoot, Hans den Dulk, Dick Durieux en Vincent van Delft.

Uit de krant