Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Martin Noort, Martin van der Vijver en Cees van der Meij zijn enthousiast over herbergthuis.nl&nbsp;</p>

Martin Noort, Martin van der Vijver en Cees van der Meij zijn enthousiast over herbergthuis.nl 

(Foto: CvdS)

Herberg Thuis voor betaalbare hulp

In maart 2015 heeft Herberg Welgelegen haar deuren geopend en biedt o.a. dagbesteding aan ouderen met geheugenklachten en aan (jong) volwassenen voor wie een plek op de reguliere arbeidsmarkt niet zo vanzelfsprekend is. Vanuit deze ervaring is nu een buddie systeem ontwikkeld om mantelzorgers te ondersteunen en te ontlasten.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Herberg Thuis is het nieuwe zusje van Herberg Welgelegen. Martin Noort, bedrijfsleider, vertelt dat ‘Herberg Thuis staat voor betaalbare hulp ter ondersteuning van de mantelzorg. Dit initiatief is ontstaan vanuit het mooie werk wat er in Herberg Welgelegen wordt gedaan.’

Snel en makkelijk

Initiatiefnemer Cees van der Meij vult hem aan: ‘We hebben wachtlijsten voor mensen die naar onze dagbesteding willen komen. Maar we kunnen de groepen niet groter maken. We zijn opzoek naar een oplossing. Wellicht om elders een tweede locatie te openen. Echter, op dit moment valt dit niet mee om een geschikte locatie te vinden. Toen ik vorig jaar een babysit app voorbij zag komen, dacht ik: ‘zoiets kunnen wij natuurlijk ook organiseren, een digitaal platform waar zorgvraag en zorgaanbod elkaar gemakkelijk en snel kunnen vinden, zodat er iets moois kan ontstaan. Om dit te onderzoeken heb ik contact gezocht met Martin van der Vijver en zo zijn we met z’n drieën aan de slag gegaan en is Herberg Thuis ontstaan.’

Herberg Thuis gaat op zoek naar een buddie die een aanvulling is op de mantelzorger. Een buddie neemt zorgtaken over, zodat de mantelzorger weer wat meer tijd krijgt voor andere dingen. De taken van een buddie zit ‘m vooral in kleine dingen. Zoals aandacht, een vriendelijk gebaar, er gewoon voor iemand zijn. Zo kan een buddie boodschappen doen, licht huishoudelijk werk zoals afwassen of stofzuigen. Of samen een wandeling maken, een spelletje doen of een boek of krant voorlezen. ‘Op deze manier kunnen mantelzorgers een beetje worden ontzorgd. Zij kunnen bijvoorbeeld eens met een vriend of vriendin afspreken voor een kop koffie, of een wandeling. Om zo weer nieuwe energie op te doen’, vertelt Martin Noort.

Het uitgangspunt van Herberg Thuis is dat er voor iedereen betaalbare zorg moet zijn.

Cees hierover: ‘Daarom hanteren we een vast tarief, ongeacht wie de zorg geeft of ontvangt. Het vaste tarief voor een buddie bedraagt € 18,- per uur. Hiervan gaat € 12,50 netto naar de buddie. Een buddie werkt volgens de Regeling Dienstverlening aan Huis. Hierdoor houdt men ook daadwerkelijk het grootste deel van zijn of haar vergoeding netto over. Omdat de kosten voor een buddie niet worden vergoed krijgt de aanvrager ook geen rekening van het Centraal Administratie Kantoor voor de eigen bijdrage. Daarnaast kan men de kosten voor de buddie veelal meenemen in de jaaropgaaf bij de Belastingdienst, en krijg je dus een deel terug’. 

‘Het is dus interessant voor beide partijen’, vult Martin Noort aan. 

Aanmelden

Zoals gezegd is Herberg Thuis een digitaal platform. Via de website www.herbergthuis.nl kan zowel de mantelzorger als de buddie zich aanmelden. ‘De buddies krijgen via de Buddy Academie de nodige voorbereiding om met plezier en vertrouwen aan de slag te gaan. Via de website maken mensen al kennis met elkaar. Deze manier is snel, betrouwbaar, gemakkelijk en lokaal. Achter de schermen monitoren wij de ontmoetingen en houden een en ander in de gaten’, legt Martin van der Vijver uit.

Meer informatie is te lezen op de website www.herbergthuis.nl Volgende week woensdagavond 15 september is er een informatieve bijeenkomst voor buddies, aanvang 19.30 uur in Herberg Welgelegen, ’t Boonrak 21 in Valkenburg. Bellen kan ook met 06 27123606.