Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Illustratie: Lucas Kukler - Architectural Illustration

Katwijkse ontwerpen op shortlist RAP

De jury van de Rijnlandse Architectuur Prijs (RAP) 2021 heeft negen unieke projecten in de Leidse regio op de shortlist staan, waar publiek op kan stemmen. Woensdagavond 13 oktober wordt zowel de jury- als publieksprijs uitgereikt in Naturalis (Leiden).

De shortlist bevat een grote diversiteit aan projecten: van klein tot groot, van vrijstaand woonhuis tot sociaal woningproject en van stedelijk tot landelijk. De longlist bestond uit meer dan twintig architectonische parels uit de regio.

Op de shortlist twee Katwijkse ontwerpen: het Valkenburgse Meer en de sociale NOM huurwoningen aan de Prins Bernhardlaan in Katwijk.

‘Het is fijn toeven op de oeverweide met ligstoelen en trappen naar het Valkenburgse Meer. Temeer omdat de entree van het smalspoormuseum en de brasserie de uitstraling van een boulevard heeft gekregen. Hiervoor is een deel van het parkeerterrein verplaatst en zijn er veel bomen en hagen geplant’, aldus de toelichting op de herinrichting van het terrein naast het Valkenburgsemeer. 

Over de sociale NOM huurwoningen wordt geschreven: ‘25 Nul-op-de-meter woningen aan de Bernhardlaan te Katwijk in opdracht van woningcorporatie Dunavie. Het bestemmingsplan stond een bouwvlak van 6 x 7,25 meter en maximaal twee lagen toe. Kenmerkend zijn de beeldbepalende erkers, ze zorgen voor dynamiek in het straatbeeld en geven uiting aan individualiteit binnen de uniforme vormgeving van de wooncomplexen.’

Stemmen voor de publieksprijs kan op www.rapleiden.nl/architectuurprijs.