Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR

Acht tips voor de verlichting in je tuin!

Acht tips voor de verlichting in je tuin! 

Alhoewel het erg belangrijk is om in je woning voor goede lampen te zorgen, is het natuurlijk ook essentieel om verlichting toe te voegen in de tuin van je huis in Katwijk. Mogelijk heb je geen tuin, maar wel een balkon of dakterras. Ook dan zul je lampen nodig hebben! Bekijk hier wat voor opties je dan hebt als je LED verlichting aan wilt schaffen. Hier kun je over het algemeen wel het beste voor kiezen, onder meer doordat ze energiebesparend werken en erg lang meegaan. Toch heb je nog meer opties op het gebied van landschapsverlichting, zoals je kunt zien op directlampen.nl. De onderstaande tips zijn hierbij zeer handig! 

Profiteer van meerdere lagen 

Als je echt een felle highlight wilt creëren in je tuin, vermijd dan het groeperen van veel armaturen en plaats in plaats daarvan meerdere schijnwerpers met verschillende hoeken ten opzichte van het object, zoals een tuinbeeld of gesnoeide plant, dat je wilt verlichten. Hierdoor worden silhouetten en lagen zichtbaar die voor een dramatisch effect zorgen.

Gebruik een sensor

Je wilt natuurlijk niet dat de lampen in je tuin voor niets aan staan. Dit kost energie en dus geld, wat zonde is. Daarom is het een goed idee om buitenverlichting met sensor aan te schaffen. Als de sensor beweging detecteert in de tuin zal de lamp ingeschakeld worden. Hierdoor sta je nooit in het donker.

Plaats niet in een rechte lijn

Door de lampen in je tuin in een rechte lijn te plaatsen, ontstaat er een saaie look, zoals de landingsbaan van een luchthaven eigenlijk, in plaats van een warm en uitnodigend pad om overheen te lopen. Hier kun je dus voor zorgen door de lichten in een creatieve lijn te plaatsen.

Overdrijf de landschapsverlichting niet

Als het gaat om landschapsverlichting, groepeer dan niet te veel armaturen in één ruimte. Terwijl je misschien denkt aan het creëren van optimale verlichting van een bepaald object of ruimte, vestig je alleen maar meer aandacht op de lichten zelf.

Gebruik geen gloeilampen

We kunnen niet over landschapsverlichting praten zonder energie-efficiëntie te bespreken. Gloeilampen zijn energiezuigers en gaan niet zo lang mee als je zou willen. Verder zijn lampen met 40 tot 75 watt ideaal voor buitenarmaturen en zouden ze moeten werken met het armatuur dat je gebruikt. Het gebruik van gloeilampen met meer wattage dan nodig kan een lelijke schittering veroorzaken die niet uitnodigend is voor je gasten.

Kies voor LED lampen

Voorbij zijn de dagen dat LED verlichting een hard blauw licht betekende. Als je een warmere toon wilt, zijn er nu genoeg LED opties om uit te kiezen. En bovendien verbruik je veel minder energie dan met gloeilampen. En om die ongewenste schittering te voorkomen, gebruik je zachte lampen die naar beneden gericht zijn.

Gebruik accentverlichting

Het gebruik van zelfs maar een klein accentlicht kan wonderen doen voor de donkere hoeken rond de tuin. Het zorgt niet alleen voor nog meer schoonheid, het kan ook helpen potentiële indringers weg te houden die donkere plekken zoeken om onopgemerkt te blijven.

Negeer kleine of onzichtbare ruimtes niet

Of het nu de tweede verdieping van je huis is of die donkere ruimte in de hoek van je tuin, je toezicht op deze ondoordachte locaties kan ervoor zorgen dat je niet echt profiteert van de veiligheid, beveiliging en schoonheid van landschapsverlichting.

Wees creatief met padverlichting

Eerder werd al als tip gegeven dat je je padverlichting beter niet in een rechte lijn kunt plaatsen. In plaats daarvan moet je creatief zijn! Hoewel je niet een al te unieke look wilt creëren die als druk of afleidend overkomt, kun je iets doen zoals de lichten spreiden, of ze zo plaatsen dat ze op het pad schijnen.