Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Tentoonstelling in Oude Redschuur aan de Rijnmond

De Werkgroep Romeinen presenteert in de maand september haar plannen en ideeën voor de visualisatie van de vernieuwde Limes in Katwijk. 

De Limes-activiteiten explodeerden de laatste jaren niet voor niets. De kans dat de Limes in Nederland een stukje werelderfgoed zou kunnen worden inspireerde enorm. De beschermer Unesco heeft het op 27 juli 2021 waarheid gemaakt. De oude Romeinse grens is eindelijk uitgeroepen tot werelderfgoed. Een uitspraak die naadloos aansluit op de creaties vanuit de Katwijkse Werkgroep. Een samenwerking van lokale verenigingen en liefhebbers. 

Onbesuisde ambities
Leden van de Werkgroep komen sinds 2018 bijeen waar de onbesuisde ambities en ideeën over de tafel buitelden. Het is gebundeld tot het plan ‘de Limes Legacy’ waarin het Romeinse leven van weleer gezien wordt in het dagelijkse straatbeeld van nu. Dat was niet alleen een wens van de gemeente Katwijk ‘Erfgoed Platform Katwijk’ maar van veel meer Nederlandse dorpen die langs de vervaagde en inmiddels meer dan tweeduizend jaar oude gebiedsgrens huizen. 

Een verbeelding maken was geen gemakkelijke opgave, omdat delen van wegen en rivieren al lang verdwenen, verschoven of opgegraven zijn. In de vaste collectie van het Torenmuseum in Valkenburg zijn diverse ook streekgebonden opgravingen te bewonderen. De nieuwe werkgroep brengt de plannen naar buiten en versterkt de bekende oude schatten en locaties. 

Sprankelende synergy
De papieren versie van de Limes Legacy plannen zorgt nu al voor een sprankelende synergie tussen beleefbare replica’s, handelbare kunstzinnigheid en robuuste archeologie. Een uniek moment voor iedere fan en twijfelaar om een kijkje te komen nemen naar de geüpgradede ontwikkelingen van de Romeinen in Katwijk en potentieel langs de rest van de Limes. 

Nieuwsgierig geworden? Kom langs in de oude Redschuur. De geüpgradede Romeinse Limes is maar liefst vier weekenden te bezoeken, vanaf zaterdag 11 september 2021 (open monumentendag) tot en met zondag 3 oktober 2021.