Afbeelding

Zonnepanelen maken hulpverlening KNRM Katwijk aan Zee duurzamer

Algemeen

De reddingboot Edith Grondel en het kusthulpverleningsvoertuig zijn regelmatig in actie te zien op zee en op het strand aan de Katwijkse kust. De meeste Katwijkers kennen het werk en de hulpverlening van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) wel. Bij noodsituaties is snelheid (soms letterlijk) van levensbelang. De KNRM rukt dan binnen 10 minuten uit.

Minder bekend is, dat voor deze snelle inzet zeer veel elektriciteit nodig is. Om direct inzetbaar te zijn, moeten beide motoren van de Katwijkse reddingboot namelijk constant elektrisch verwarmd blijven. Ook de overlevingspakken van de bemanning worden elektrisch gedroogd en drooggehouden. Voor het verwarmen en drogen is per jaar wel zo’n 15.000 kWh elektriciteit nodig.

Eerder dit jaar ontving het KNRM reddingstation Katwijk aan Zee een prachtige en zeer welkome gift van het Eneco Luchterduinenfonds voor zonnepanelen op het dak van het boothuis aan de Noordduinseweg. De zonnepanelen zijn deze week aangebracht waardoor de benodigde energie nu volledig door zonnepanelen wordt opgewekt. De uitstoot van CO2 wordt hierdoor behoorlijk verlaagd. Dit geldt ook de energierekening van de KNRM.

Wat deze gift extra belangrijk maakt, komt omdat de KNRM geen enkele vorm van subsidie ontvangt. Het Luchterduinenfonds helpt de KNRM hiermee aan duurzame hulpverlening. Duurzaam voor het milieu en duurzaam op het gebied van continuïteit van de hulpverlening op zee voor de Katwijkse kust. Het Eneco Luchterduinenfonds maakt het met deze gift ook mogelijk dat de vrijwillige bemanning van KNRM reddingstation Katwijk aan Zee door kunnen gaan met waar zij voor staat: het redden van mensen en dieren in nood op zee, kosteloos, vrijwillig en nu ook duurzaam.

Uit de krant