Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Wikimedia / Ryxhd123

Blindenstok kapot na aanrijding fietser; Katwijker stelt gemeente aansprakelijk

Hij wees begin juni al op de voor hem, als slechtziende, maar ook voor anderen gevaarlijke situatie op het westelijke voetpad van de Koningin Julianabrug. Dat voetpad wordt namelijk nog steeds door een aantal fietsers gebruikt om van de ene naar de andere kant van de brug te komen. En dat terwijl er aan de overkant een nieuw breed en comfortabel fietspad ligt.

Het is er sindsdien niet beter op geworden. In de week na zijn klacht stonden er hekken aan weerszijden van het voetpad en boa’s aan de Hoorneskant. Dat heeft ongetwijfeld geholpen, maar sinds die zijn vertrokken, rijden hardleerse fietsers toch weer over het trottoir naar de andere kant van de brug. 

‘Het is een uitzondeling als ik geen fietser tegenkomt’, zegt Koos Ouwehand, slechtziend, die wekelijks zo’n drie keer de brug oversteekt voor boodschappen in de Hoornes Passage of familiebezoek. 

Blindenstok
Afgelopen vrijdagmiddag was het weer eens zover. Ouwehand werd op het voetpad aangereden door een fietser. Ouwehand, die de fietser niet hoorde en natuurlijk al helemaal niet aan zag komen, schrok en daardoor raakte zijn blindenstok tussen de spaken van de fiets en brak. Er was vervolgens een korte woordenwisseling. ‘Jaha, ik weet het’, snauwde ze tegen hem en reed vervolgens door. Hij vermoedt dat hij al eens eerder daarop heeft aangesproken. Ouwehand moest vervolgens zonder zijn blindenstok thuis zien te komen. ‘Het werkt wel door’, zegt de Katwijker. ‘Ik ga toch gespannen dat voetpad op.’

Een vriend van hem postte het voorval de volgende ochtend op FB met de oproep voor getuigen. Het voorval is door een automobilist inderdaad gezien en wordt bevestigd. Ouwehand is afgelopen maandag naar de politie gegaan om aangifte te doen. Dat bleek niet mogelijk, omdat het om een overtreding gaat. De politie heeft wel de melding van het voorval opgenomen met het advies dat elke keer te doen als het gebeurd. De Katwijker stelt de gemeente aansprakelijk voor zijn gebroken blindenstok. 

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.