Stichting Visserijdagen Katwijk doneert een overlevingspak aan KNRM reddingstation Katwijk aan Zee. | Foto: PR
Stichting Visserijdagen Katwijk doneert een overlevingspak aan KNRM reddingstation Katwijk aan Zee. | Foto: PR Foto: PR

Stichting Visserijdagen doneert overlevingspak aan KNRM

Algemeen

De visserij en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben allebei een lange en rijke historie in de gemeente Katwijk. Het Katwijkse KNRM reddingstation is een van de oudste reddingstations van de KNRM in Nederland en bestaat binnenkort 200 jaar. De oudste redding die  van dit reddingstation bekend is dateert van 1827. De historie van de visserij in Katwijk gaat nog veel verder terug.

Beide organisaties hebben één belangrijk werkgebied: De Noordzee. Dat dit werkgebied vol gevaren is, weten de Stichting Visserijdagen en de KNRM maar al te goed. De stichting herdenkt jaarlijks de Katwijkers die tijdens hun werk op zee zijn overleden. De KNRM Katwijk aan Zee verleent juist hulp aan tientallen personen die op zee in moeilijkheden komen.

De voorzitter van de Stichting Visserijdagen Katwijk, Lies van Beelen, vindt dat de hulp van de vrijwillige redders - soms onder erbarmelijke omstandigheden - respect verdient. Als uiting van dit respect heeft de stichting een overlevingspak aan de KNRM geschonken. Afgelopen week werd het pak in het boothuis door voorzitter Lies van Beelen overhandigd aan de schipper van KNRM Katwijk, Jaco Vooijs.

Overlevingspakken zijn kostbaar, maar onmisbaar voor het werk van de KNRM en daarom onderdeel van de persoonlijke uitrusting. De vrijwilligers van KNRM station Katwijk zijn 24/7 inzetbaar, ongeacht de weersomstandigheden. Ook bij windkracht 10 rukt de KNRM uit. Een overlevingspak kan op zee dan van levensbelang zijn voor de vrijwillige bemanning. Het is geen uitzondering dat vrijwilligers 20 jaar of langer bij de KNRM betrokken blijven. Hun veiligheid moet al die tijd zo goed mogelijk gewaarborgd blijven. De KNRM ontvangt geen subsidie of overheidsbijdrage. Mede dankzij deze bijzondere gift van de stichting Visserijdagen Katwijk kan de KNRM haar werkzaamheden veilig blijven uitvoeren.

Uit de krant