Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Sandra

Katwijker: ‘Lekker in de tuin zitten en genieten? Vergeet ‘t maar’

Sinds ruim twee weken is er het meldpunt vliegherrie.nl, een gezamenlijk initiatief van Milieudefensie, Greenpeace, Partij voor de Dieren, GroenLinks, SATL en SchipholWatch met als doel om een einde te maken aan de geheimzinnigheid rond vliegoverlast. In iets meer dan twee weken werden meer dan 5.000 meldingen gedaan, door bijna 1.500 mensen, waaronder 7 uit Katwijk.

‘Lekker in de tuin zitten en genieten? Vergeet ‘t maar. Al de hele dag vliegtuigherrie. Normaal gesprek (buiten!!!) niet mogelijk. Elke paar minuten vliegen ze met lawaai over. Op nog geen 600 meter hoogte en dat in Katwijk. Om te huilen is t’, doet een Katwijker rond het middaguur zijn beklag op de site. 

Een andere Katwijker wordt blijkbaar uit zijn of haar slaap gehouden door vliegtuigherrie en doet zijn melding om 03.53 uur ’s nachts. ‘Hoor de hele nacht vliegtuigen over komen. Zojuist een cargo vlucht uit Tokyo, nu een klm vlucht uit Boekarest. Beiden gaan over Amsterdam, Hoofddorp, Heemstede via zee over Noordwijk/Katwijk, had er geen andere landingsbaan gebruikt kunnen worden om overlast te verminderen?’

Een Rijnsburger houdt een pleidooi van een geluidsmeetpunt in de regio. ‘Steeds vaker komen vliegtuigen onder 1000 m hoogte over Rijnsburg aanvliegen. Nu weer KLM 744 (Boeing 777) op 750 meter hoogte. Het houdt maar niet op en met de komende wijzigingen in de aan- en afvliegroutes in de regio Katwijk zal dit steeds vaker voorkomen. Het wordt hoog tijd dat de betrokken gemeentes in deze regio hun stem duidelijk laten horen in de Omgevingsraad van Schiphol. Daarnaast is een geluidsmeetpunt in deze regio zeer wenselijk. Dan kan de geluidsoverlast met harde bewijzen gestaafd worden.’ De Rijnsburger wordt waarschijnlijk op z’n wenken bediend, want de Wijkraad Rijnsburg overweegt inderdaad om lid te worden van de Omgevingsraad van Schiphol (zie elders deze krant).

Op vliegherrie.nl kan iedereen meldingen doen die openbaar toegankelijk zijn. Zo probeert de site de negatieve effecten zichtbaar te maken die honderdduizenden omwonenden dagelijks ondervinden van het vliegverkeer. Melders kunnen hun melding kort en krachtig doen of uitgebreider verhalen over hun situatie.