Opbouw van de tonnenpoort in de Princestraat. | Foto; archief / Adrie van Duijvevoorde
Opbouw van de tonnenpoort in de Princestraat. | Foto; archief / Adrie van Duijvevoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Tonnenpoort krijgt nieuwe plek

Algemeen

De gemeente heeft vergunning verleend om de traditionele Tonnenpoort weer neer te zetten. Die komt niet meer in de Princestraat te staan, maar krijgt een plek bij de Oude Kerk. Bouwcoördinator Ton Grunstra is met zijn bouwploeg druk bezig om de ereboog, die bestaat uit een stalen constructie en meer dan honderd haringtonnetjes, klaar te maken voor transport. 

Wanneer de poort wordt opgebouwd is nog niet duidelijk, maar als het aan Grunstra en zijn compaan Ton Frissen ligt zo snel mogelijk. ‘Er is al veel vertraging opgelopen en daarom zijn ze al vrij laat, maar stellen alles in het werk om de poort zo snel mogelijk op te bouwen’, aldus Frissen.

De organisator van onder andere Haringrock is sinds vorig jaar bij de werkgroep betrokken, onder andere om sponsors te werven, nadat de gemeente liet weten minder geld beschikbaar te stellen. 

‘Planning is wat lastig, omdat er ook vrijwilligers op vakantie zijn, maar ze doen hun best’.

Het bleef lang onduidelijk waar de tonnenpoort uiteindelijk zou komen. Frissen en Grunstra wilden de ereboog het liefst op de Boulevard bij het evenementenplein, waar die het meest in het oog springt en het best tot z’n recht komt. In ieder geval beter dan in de Princestraat, waar de tonnenpoort verloren ging tussen de bomen en hoge gevels aan weerszijden.

De gemeente was echter een andere mening toegedaan en vond een plek bij de Oude Kerk beter. En daar is nu toestemming voor gegeven. 

Volgens Frissen is er door omwonende bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor die plek bij de kerk. Hij wil graag met de bewoners hierover in gesprek om tot overeenstemming te komen dat er na de verkorte periode dat de poort er staat met elkaar wordt geëvalueerd. ‘Ik heb er vertrouwen in dat we met elkaar altijd tot een oplossing kunnen komen.’

Uit de krant

Uit de krant