Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Brouwerstraat kan op de schop

Het gebeurt niet vaak, dat de gemeenteraad met gevoelens van blijdschap zo’n 650.000 euro beschikbaar stelt. Maar vorige week donderdagavond was dat wel het geval. De gemeenteraad was zeer eensgezind over het krediet om de verkeersproblemen in de Brouwerstraat in Rijnsburg aan te pakken.

 

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Een gebiedsontsluitingsweg waar maximaal 30 km per uur wordt gereden, een vrachtwagenverbod met uitzondering van laden en lossen en twee ‘doserende verkeerslichtinstallaties’ aan de randen van Brouwerstraat en de Oegstgeesterweg. Daar is die 6,5 ton voor bedoeld.

‘Er gaat eindelijk iets gebeuren. Voor het CDA is het belangrijk, dat bewoners zich veilig voelen. Niet gas erop, maar gaan met die banaan’, grapte Jonathan de Mooij van het CDA.

ChristenUnie wil wel dat die maatregelen ‘gemonitord’ worden. Daar sluit KiesKatwijk zich bij aan.

D66 en SGP zijn blij met de oplossing voor het laden en lossen van vrachtverkeer dat bijvoorbeeld winkels moet bevoorraden. VVD heeft nog wel wat zorgen over handhaving van het vrachtwagenverbod en de bereikbaarheid van ondernemers. GemeenteBelangen hoopt dat er later ‘slimme camera’s’ komen om het verbod goed te kunnen handhaven.

DURF is ook verheugd, maar uit kritiek op het participatieproces. ‘Er zijn duizend uitnodigingen verstuurd en uiteindelijk zo’n zestig die de online bijeenkomst volgden. Over welk draagvlak heb je het dan?’, vraagt Danny Dubbeldam zich af. ‘Hoe kan het dat zo weinig mensen in beweging zijn gekomen?’

‘Je hebt geen duizend mensen nodig om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn’, antwoordt wethouder Rien Nagtegaal. ‘De discussie over de Brouwerstraat loopt al een jaar of tien. De ervaring is, dat van het totale aantal je maar een relatief klein deel actief krijgt’.

Carin Tawfik van D66 stelt, dat participatie niet stopt. ‘Geef regelmatig updates via social media over de werkzaamheden.’

Dat belooft de wethouder. ‘We gaan volop communiceren, naar bedrijven en bewoners, omdat de situatie echt fundamenteel gaat veranderen.’ Ook gaat er gemonitord worden.

Wethouder Nagtegaal is in ieder geval ‘ontzettend blij dat dit voorstel gesteund wordt’.