Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Wiggert ten Haken met hond Paco en de gevonden vervuiling. | Foto: Piet van Kampen</p>

Wiggert ten Haken met hond Paco en de gevonden vervuiling. | Foto: Piet van Kampen

(Foto: Piet van Kampen)

Vervuilde grond op hondenuitlaatplaats

Vanuit een positieve bui over de provincie en de gemeente dat de hondenuitlaatplaats en het wandelparkje aan de rand van Valkenburg eerder dan gedacht zijn gerealiseerd, sloeg zijn stemming plotseling om. De beide percelen grond grenzend aan de N206 blijken vol met troep te zitten. Wiggert ten Haken, Valkenburger met kennis van zaken, liet het er niet bij zitten en liet verdachte rotzooi in een laboratorium onderzoeken.

Door Piet van Kampen

Het begon vorige week donderdag toen zijn echtgenote de hond Paco op de vernieuwde hondenuitlaatplaats uitliet. Plots begon de viervoeter mank te lopen en bleek een bloedend pootje te hebben. Oorzaak? Getrapt in een scherp stukje PVC.

Mevrouw Ten Haken zocht verder en vond nog diverse andere ongewenste rommel zoals glas, tegelstukjes, restjes kunststofkozijn en ook van asbest verdachte restanten. 

Zij nam het mee naar huis en Wiggert als bouwkundige dook in de materie. Stuurde direct een verdacht stukje afval naar het RPS laboratorium in Breda en binnen twee dagen wist hij dat zijn veertig euro niet om niemendal waren gespendeerd. 

Er werd inderdaad asbest in aangetroffen. ‘Normaal gesproken doen mannen in witte pakken onderzoek ter plaatse’, zegt hij met een bepaalde ondertoon. ’Maar dit is eigenlijk te gek voor woorden. Eerst al die heisa met de vervuilde grond voor de verbreding van de N206 en nu dit weer’, klinkt het beschuldigend. ‘Hebben ze er dan niet van geleerd?’ vraagt hij zich hoofdschuddend af. 

Vanuit de gemeente werd hem duidelijk gemaakt dat het dezelfde grond is die er eerder lag, maar tijdelijk werd opgeslagen vanwege de werkzaamheden. ‘Als deze grond opnieuw wordt getransporteerd, moet er onderzoek naar worden gedaan en een certificaat voor worden afgegeven’, is hem vanuit vakjargon bekend.

Meer in De Katwijksche Post van afgelopen donderdag.