Het wensbeeld voor het Vuurbaakplein: Duinenplein. | Illustraties: Bureau B+B
Het wensbeeld voor het Vuurbaakplein: Duinenplein. | Illustraties: Bureau B+B Foto: Bureau B + B

Toekomstig Katwijk in wensbeelden

Algemeen

Het Vuurbaakplein in Katwijk, aan de Boulevard, is een ‘stenig plein met weinig verblijfskwaliteit’. Dat kan anders schetst de gemeente in haar visie ‘Katwijkse Stijl’, want dat plein heeft ‘gezien haar ligging en aanwezigheid van de vuurtoren en Bomschuit veel potentie om een bijzondere plek te worden’. Dat stenige plein kan een duinachtige omgeving worden, aansluitend bij de sfeer van de Boulevard, met rondom ook meer groen, zoals bomen en heesters. Dat nieuwe ‘duinenplein’ wordt zo het ‘beginpunt van een strandbezoek’.

Het is een van de vele wensbeelden die in de visie ‘Katwijkse Stijl’ voorkomen. Die visie is een aanvulling op de al bestaande Visie Openbare Ruimte Katwijk (VORK), die de gemeente te abstract vindt. Door die aan te vullen met de wensbeelden en uitgangspunten geeft de gemeente een beeld van de mogelijk toekomstige buitenruimte in de verschillende dorpsdelen en het toekomstige dorp Valkenhorst. 

Die buitenruimte is van groot belang. Wie zijn voordeur uitstapt of tuin uitloopt, stapt meestal in de openbare ruimte van de gemeente. Dat is de ruimte waarin men zich beweegt, lopend, op de fiets, met de auto of het openbaar vervoer. ‘Die openbare ruimte draagt bij aan woongenot en vormt tevens het visitekaartje van Katwijk. Het is de plek om tijd door te brengen, te bewegen en elkaar te ontmoeten.’

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.

De visie voor 'Terugkeer van de Vliet' in Rijnsburg kent twee opties.

Uit de krant