Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Reddingsoefeningen in zee.| Foto: Adrie van Duijvenvoorde</p>

Reddingsoefeningen in zee.| Foto: Adrie van Duijvenvoorde

(Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

KRB voorbereid op zomerseizoen

De eerste tropische dagen van dit jaar hebben zich aangediend. Dat betekent vaak volle, soms overvolle stranden. En waar veel mensen zijn, gebeurt altijd wel wat, een uit het oog verloren kind, een kwallenbeet, een snee in een voet door een stuk glas, of soms een groter ongeval, vooral met de onvoorspelbare zee in de buurt. Voor de strandwachten (Lifeguards) van de Katwijkse Reddings Brigade (KRB) zijn dat letterlijk hoogtijdagen.

Patrouilles over strand en op zee, terwijl anderen vanaf de strandposten met verrekijkers de krioelende mensenmeute op strand en met name in zee nauwlettend in de gaten houdt. Om zich goed voor te bereiden op het zomerseizoen en de drukke dagen zijn de strandwachten alweer enkele weken in training. De vrijwilligers doen dat op strand bij de KRB-posten en op zee. Nieuwe strandwachten wordt geleerd om te gaan met de reddingsmiddelen, zoals de snelle waterscooters (Rescue Water Crafts) die in gebruik zijn bij de KRB. Maar vooral de vaardigheden om drenkelingen te redden uit zee (zie foto).

In de afgelopen weekenden waren de noord- en zuidpost op strand al bemenst en vanaf eind juni zijn die in de zomermaanden ook doordeweeks bezet. Eerder kan niet, vertelt KRB-woordvoerder Kees de Mol, omdat de vrijwilligers dan vaak nog school hebben of aan het werk zijn.

‘We doen er alles aan om op tropisch warme dagen, zoals gisteren en vandaag, mensen op de posten te hebben, maar het is altijd afwachten of dat lukt. We blijven afhankelijk van vrijwilligers.’ Voor gisteren en vandaag is dat in ieder geval weer gelukt. De Mol wijst erop dat de KRB sowieso 24/7 een alarmploeg inzetbaar heeft, die in noodgevallen binnen een kwartier op strand is om help te verlenen. De reddingsbrigade heeft verder een app met de meest actuele stand van zaken over het Katwijkse strand. Die wordt door De Mol van harte aanbevolen.