Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Zonnepanelen op het dak.</p>

Zonnepanelen op het dak.

(Foto: PR)

Verduurzamen van de woning: regelingen en subsidies

Nederlanders zijn afgelopen jaar tijdens de coronacrisis massaal aan het verbouwen geslagen. Zo hebben veel woningeigenaren tijdens de lockdown hun huis verduurzaamd. Katwijkse woningeigenaren die hun huis verduurzamen, kunnen beroep doen op een aantal aantrekkelijke subsidies en regelingen om de verbouwing te financieren. We zetten ze hieronder voor je op een rij.


Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Met de ISDE kunnen woningeigenaren een tegemoetkoming krijgen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Afhankelijk van het type apparaat, kan het subsidiebedrag oplopen tot meer dan € 6.000,-. Voor de aansluiting op een warmtenet kun je een tegemoetkoming tot € 3.325,- krijgen. Ook voor isolatiemaatregelen wordt vanuit deze regeling subsidie verstrekt. Denk hierbij aan maatregelen zoals gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Om in aanmerking te komen voor de ISDE moeten er minimaal twee energiebesparende maatregelen getroffen worden. Dat kunnen twee isolatiemaatregelen zijn, maar ook een isolatiemaatregel en een investering in een warmtepomp.

Subsidie energiescan woning

Laat een Katwijker een energieadvies op maat maken voor de eigen woning of een energiescan uitvoeren? Dan is er een subsidie van € 250,- beschikbaar. Als de woningeigenaar de duurzaamheidsmaatregelen uit het energieadvies daadwerkelijk toepast, dan is er mogelijk recht op extra subsidie.

Salderingsregeling voor zonnepanelen

Woningeigenaren die met hun zonnepanelen stroom opwekken, kunnen gebruikmaken van de aantrekkelijke salderingsregeling. Dat betekent dat zij de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt mogen wegstrepen tegen de energie die zij hebben verbruikt. Dit heet salderen. De salderingsregeling wordt wel vanaf 2023 langzaam afgebouwd. In 2031 is het niet meer mogelijk om te salderen. Het is dan nog wel mogelijk om de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst.

Energiebesparing via de hypotheek

Woningeigenaren die van plan zijn om energiebesparende maatregelen te treffen, kunnen hiervoor tot 106 procent van de woningwaarde lenen. Met dit extra bedrag kunnen zij bijvoorbeeld investeren in spouwmuurisolatie of zonnepanelen. Het extra geld wordt in een depot geplaatst. De bank zal om aankoopbonnen vragen om te controleren dat dit geld daadwerkelijk voor verduurzaming wordt gebruikt. Is het niet mogelijk om via de hypotheek extra geld te lenen? Dan kunnen mensen overwegen om een persoonlijke lening af te sluiten. Bij de ING en Rabobank kunnen woningeigenaren een persoonlijke lening voor verbouwen afsluiten die gebruikt kan worden voor het verduurzamen van de eigen woning.

Duurzaamheidslening

Wil jij graag investeren in een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler of gevelisolatie? Dan kun je hiervoor ook een duurzaamheidslening afsluiten. Voor Katwijkse inwoners bedraagt deze lening minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Het geleende geld wordt in termijnen terugbetaald met een vastgestelde looptijd. Afhankelijk van het energieverbruik kan de besparing op de energierekening de kosten van de lening dekken.