Logo allesoverkatwijk.nl
De actie ‘steen er uit, plant er in’ leverde bij tuincentrum De Mooij in Rijnsburg een volle bak met stenen op. | Foto: pr
De actie ‘steen er uit, plant er in’ leverde bij tuincentrum De Mooij in Rijnsburg een volle bak met stenen op. | Foto: pr (Foto: pr)

Gemeente Katwijk goed groen bezig

Groenadoptie op rotondes en minder maaien voor meer biodiversiteit. De gemeente Katwijk is lekker groen bezig, want ‘de gemeente wil een groene gemeente zijn’, meldt een woordvoerder.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Toch doet Katwijk als gemeente niet mee aan het NK Tegelwippen, waar onder meer omliggende gemeenten als Leiden, Noordwijk en Wassenaar aan meedoen. Dat NK wordt van 30 maart tot 30 september gehouden. Doel is tegels te vervangen door groen. Gewipte tegels kunnen worden doorgegeven op www.nk-tegelwippen.nl en die worden bij de betreffende gemeente opgeteld. Inwoners uit Katwijk kunnen gewoon deelnemen. De aangegeven gewipte tegels tellen dan mee voor de Nationale Tegelteller. De teller daarvan stond afgelopen dinsdag op zo’n 288.000 gewipte tegels.

Lokale acties
Katwijk draagt het NK Tegelwippen een warm hart toe, maar zet dit jaar in op vooral lokale acties.

‘Dit jaar heeft de gemeente gekozen om in te zetten op verschillende lokale actie die bijdragen aan een klimaatadaptieve en groene leefomgeving in Katwijk’, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

‘Als gemeente zijn we bijvoorbeeld gestart met de groen=doencampagne. Een campagne waarin inwoners worden gevraagd hun tuin aan te melden voor de Katwijkse tuinenwedstrijd. Daarnaast werkt de gemeente komende tijd doorlopend samen met betrokken organisaties, zoals Operatie Steenbreek en De Groene Uitdaging.’

Zo ondersteunde de gemeente de regionale Steenbreek-actie ‘steen er uit, plant er in’ op 14 en 15 mei. Daarbij konden inwoners stenen inruilen bij aangesloten tuincentra voor gratis plantjes.

‘Regionaal hebben meer dan 1.500 mensen meegedaan aan deze actie, allemaal met twee of meer tegels uit hun tuin. De bakken bij de tuincentra zaten aan het einde van de actie overvol met ingeleverde tegels en de mensen gingen enthousiast weer met plantjes naar huis’, aldus de woordvoerder van de gemeente.