Logo allesoverkatwijk.nl
Volgens het CDA zijn ook appartementen in de Rijnmondflats gekocht voor toeristische verhuur. | Foto: CDA
Volgens het CDA zijn ook appartementen in de Rijnmondflats gekocht voor toeristische verhuur. | Foto: CDA (Foto: CDA)

‘Woningen zijn niet om te cashen’

‘Woningen zijn om in te wonen en niet om cashen.’ Met die opmerking deed CDA-fractievoorzitter Barend Tensen vorige week woensdag in de gemeenteraadsvergadering de dringende oproep om nu eindelijk eens regels op te stellen over toeristische verhuur van woningen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het CDA wil daarmee voorkomen, dat beleggers woningen kopen die vervolgens toeristisch verhuurd worden. ‘Daarmee worden woningen onttrokken. Woningen die geschikt zijn voor onder meer starters. We moeten enige spelregels opstellen.’

Tensen verwijst naar eerdere toezeggingen daarover. ‘In 2018, in 2019 en dat werd weer uitgesteld en nu wordt het pas september. We zijn al 2,5 jaar verder.’ Hij wil in juni daar uitgebreid over praten.

Wethouder Gerard Mostert doet de toezegging van een informatie sessie met de raad in juni. ‘Louter kopen om te cashen is verkeerd. Maar eerst moeten we de feiten over toeristische verhuur op een rijtje hebben.’

De wethouder wil uitgezocht zien, hoeveel woningen er verkocht worden om bijvoorbeeld via airbnb te worden verhuurd. Verschillende partijen steunen het CDA, waaronder Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. ‘Het gaat om het bestrijden van de woningnood. Er moet echts iets gebeuren.’ Voor meer info daarover, verwijst Haasnoot (net als Tensen) naar buurgemeente Noordwijk die daar onlangs beleid voor heeft gemaakt.

Hart Voor Katwijk (HVK) en VVD Katwijk hebben geen behoefte aan nieuw beleid. ‘Katwijk is groot geworden door toerisme. Je moet zelf verhuren wat je wilt’, vindt Gijsbert Schrijvers van HVK.

Toon Stegmann (VVD) verwijt het CDA ‘een verkiezingsstuntje’ waarbij ‘het eigen college een opkontje’ krijgt. ‘Tensen klaagt dat hij zich er al drie jaar druk over maakt. Zijn partij zit in het college. Die had het allang op de agenda kunnen zetten.’

Stegmann voegt daaraan toe, dat ‘als het jouw huis is, mag je er mee doen wat je wilt’. ‘Aan dat soort praatjes hebben we weinig’, reageert Tensen. ‘Dit heeft niets met verkiezingen te maken. Dit heeft te maken met voldoende woningen voor onze inwoners’, stelt Dirk Remmelzwaal van de SGP.

In november 2019 diende het CDA, samen met DURF, een motie in om paal en perk te stellen aan de toeristische verhuur van woningen. Wethouder Mostert gaf toen aan, dat onderwerp te betrekken bij de Woonagenda die een maand werd behandeld. Het merendeel van de andere partijen nam daar genoegen mee. Alleen KiesKatwijk steunde de motie.

De raad nam pas in oktober vorig jaar een besluit over die Woonagenda. Met de opmerking, dat er meer duidelijkheid moest komen over woonsplitsing, zelfbewoningsrecht en toeristische verhuur.