Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Marc Wonnink

Koningin Julianabrug morgen weer open; Zeepaardjes al terug

Na ruim acht maanden van slopen en weer opbouwen gaat morgen (7 mei) om 13.30 uur de Koningin Julianabrug weer open.


Het werk aan de brug is dan nog niet helemaal afgerond, maar met de tijdelijke indeling kunnen alle weggebruikers er weer gebruik van maken. De verwachting is dat de vernieuwing van brug op 21 mei wordt afgerond en de brug dan weer helemaal beschikbaar is.

Voetgangers kunnen vanaf morgen gebruik maken van het voetpad aan de westkant van de brug, en rijden fietsers over een tijdelijk fietspad hiernaast. Voor auto’s is er in beide richtingen één rijstrook beschikbaar. De rijbanen zijn dus smaller dan in de eindsituatie, dus automobilisten wordt gevraagd rustig te rijden. Hierna wordt nog zo’n twee weken gewerkt aan het voet- en fietspad aan de oostzijde op de brug.

Vanaf 21 mei zijn alle rijbanen in de volle breedte beschikbaar en is ook de groene ecostrook op de brug en de verbinding hiervan met de groene taluds aan beide kanten van het water gereed. De trappen en ook het fiets-/voetpad onder de brug (onderdeel van het Biltpad) zijn vanaf 21 mei weer beschikbaar.

Na 21 mei worden alleen nog afrondende werkzaamheden uitgevoerd, en omstreeks 1 juli wordt ook het brugwachtershuisje na renovatie weer teruggeplaatst. De compleet vernieuwde brug is dan weer klaar voor de komende 50 jaar.

Veerpont
Voetgangers kunnen vanaf 7 mei weer gebruik maken van de brug om de Oude Rijn over te steken. Behalve via de Kon. Julianalaan en Biltlaan-Zuid kunnen voetgangers de brug ook bereiken via de trap bij Synthese. Vanuit Cleijn Duin moeten voetgangers de eerste weken nog via de rotonde Industrieweg lopen naar de brug. De trap bij de Prins Frederikdreef is pas na 21 mei weer beschikbaar. Aan de noordkant van het water is de brug voor fietsers en voetgangers vanaf 7 mei ook bereikbaar via de Van Houtenstraat. Voor autoverkeer blijft die straat nog afgesloten tot en met 21 mei.

Om voetgangers te laten wennen aan de nieuwe situatie, vaart het veerpontje ten oosten van de Koningin Julianabrug nog tot en met zaterdag 8 mei 19.00 uur als extra oversteekmogelijkheid over de Oude Rijn. Na 8 mei is ook voor voetgangers de brug weer de enige oversteek over het water.

Bussen R-net
Op zaterdag 9 mei start de dienstregeling van R-net, waarvoor de renovatie van de Kon. Julianabrug en herinrichting van de Biltlaan versneld zijn uitgevoerd. ‘Vanwege de komst van R-net moest een aantal maatregelen worden uitgevoerd, waaronder de aanleg van de fietstunnel Waterloopje bij de Zeeweg, de aanpassing van rotondes en de aanleg van R-net haltes in onze gemeente’, vertelt wethouder Rien Nagtegaal. ‘Om ‘werk met werk’ te maken hebben we de herinrichting van de Biltlaan en de vernieuwing van de Koningin Julianabrug versneld uitgevoerd. Met dit werk hebben we ook de groenstructuur langs dit traject vernieuwd, inclusief een groene ecostrook over de brug. We zijn ruim voor de zomer helemaal klaar met al het werk op de R-net route. Een enorme klus, die ook voor hinder heeft gezorgd. Ik ben trots op het eindresultaat en ook blij dat een lange periode van overlast nu voorbij is’.

De bussen 30 en 31 veranderen op zaterdag 9 mei in 430 en 431 en worden comfortabele R-net bussen tussen Leiden CS en de Boulevard, en tussen Leiden CS en ESA/Estec. Deze bussen stoppen dan alleen nog op de speciale R-net haltes. Wanneer u met het openbaar vervoer reist, kijkt dan vooraf op www.arriva.nl voor actuele reisinformatie.