Logo allesoverkatwijk.nl
Vanaf 9 mei gaat R-Net Leiden hoogfrequent verbinden met Katwijk. | Foto: Yinka Jan Soyinu
Vanaf 9 mei gaat R-Net Leiden hoogfrequent verbinden met Katwijk. | Foto: Yinka Jan Soyinu (Foto: Yinka Jan Soyinu)

Hoogfrequent met R-net van Katwijk naar Leiden

De frequente en comfortabele R-net bussen rijden nu o.a. al van Leiden naar Zoetermeer en Leiderdorp, en zullen straks ook naar Katwijk en ESA ESTEC Noordwijk v.v. rijden.

Door Yinka Jan Sojinu

Met de zomer alweer in het vizier, introduceren de Provincie Zuid Holland, de Gemeente Katwijk, Regio Holland Rijnland en andere betrokken gemeenten, per zondag 9 mei een hoogfrequente R-net busverbinding tussen Katwijk aan Zee-Katwijk Marktplein-Valkenburg-Leiden Centraal vice versa en zo ook een snelle R-net lijn vanaf de Noordwijkse haltes ESA ESTEC alsook Space Expo via Katwijk en Valkenburg naar Leiden Centraal.

Hoogfrequent
De bovengenoemde, en overige haltes zullen vanaf dan tijdens de spits met de nieuwe R-net lijnen 430, 431 en (spitsdienst) 432, ten minste elke tien minuten en in sommige gevallen zelfs om de vijf minuten met elkaar verbonden worden en als zodanig de huidige lijnen; 30, 31 en 230 vervangen, waarmee de nieuwe dienstregeling, die sinds medio april in de reisplanners beschikbaar zal is, overigens wel in hoofdlijnen overeen zal komen.

Deze snelle, om en nabij 10 kilometer lange verbindingen, waarvoor reeds diverse infrastructurele aanpassingen zijn gerealiseerd, bieden het railverbindingsloze Katwijk hiermee alsnog een Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding en verzorgen ook vanuit Leiden een wezenlijk alternatief voor de auto en het grotendeels over hetzelfde traject beoogde maar uiteindelijk geannuleerde westelijke RijnGouweLijn LightRail-tramproject.

Moderne bussen
Naast verbeteringen in frequentie, snelheid en haltes, zal er ook een upgrade plaatsvinden voor het gebruikte materieel. De uitvoerende busmaatschappij Arriva gaat hiervoor namelijk de huidige bussen uitruilen voor een comfortabeler Zweeds type Volvo 8900 met USB-aansluitpunten, langeafstandsstoelen, bagagerekken, bedienbare ventilatieroosters, leeslampjes, en de reeds aanwezige plek voor rolstoelgebruikers. Deze moderne en relatief nieuwe rood-grijze bussen, rijden nu ook al op de bestaande R-net lijnen van Leiden naar Zoetermeer en Leiderdorp, en komen ter beschikking omdat zij bij enige andere Arriva vestigingen overbodig geworden zijn.

Tot slot licht Manon Denessen namens de Provincie Zuid Holland toe, dat de bestuurlijke opening voor de lijnen voorlopig nog gepland staat voor 21 mei, maar dat de vorm hiervan (digitaal of live) uiteraard zal afhangen van de geldende maatregelen omtrent COVID-19, en een mogelijke toekomstige doortrekking van R-net tot Noordwijk aan Zee, nu nog in de planfase zit.