Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Foto: Adrie van Duijvenvoorde</p>

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

(Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Gratis parkeren, geen precariobelasting en huur; Katwijk komt ondernemers tegemoet

Bezoekers met de auto kunnen tot 1 juli twee uur lang gratis parkeren in de Katwijkse parkeergarages, precariobelasting voor 2020 is kwijtgescholden en marktkooplui die niet op de markt stonden hoeven geen marktgeld te betalen. De gemeente Katwijk komt met een pakket maatregelen om de horeca, detailhandel en non-food markkooplieden tegemoet te komen.

Burgemeester Visser:  “De ondernemers die economisch lijden onder de maatregelen die nodig zijn om de coronapandemie tegen te gaan, proberen wij met een financieel pakket aan maatregelen tegemoet te komen. Verenigingen krijgen compensatie vanuit het Rijk en verenigingen die het financieel niet meer redden, kunnen daarnaast een beroep doen op de subsidieregeling van de gemeente.”

Wethouder Knape: “Met het kwijtschelden van de precariobelasting voor 2020 helpen we ondernemers die gebruik maken van gemeentegrond voor bijvoorbeeld een terras. Daarnaast maken we het parkeren in de parkeergarages van Katwijk van 1 mei tot 1 juli 2021 de eerste twee uur gratis. Dit draagt bij aan het herstel van de horeca en detailhandel in het centrum. Ook de non-food marktkooplui komen we financieel tegemoet. De huur voor de periode dat ze niet op de markt stonden, wordt kwijtgescholden. Regels voor compensatie van de huurprijs voor ondernemers die bij de gemeente huren en veel omzetverlies hebben geleden, gaan we nog verder uitwerken.” Voor ondernemers of flexwerkers die minstens 30% in inkomen achteruit zijn gegaan is er de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Door corona hebben veel verenigingen hun activiteiten niet of slechts gedeeltelijk kunnen uitvoeren. Wethouder van Helden: “Sportverenigingen hebben het moeilijk. Sporten is niet altijd mogelijk of onder speciale omstandigheden en extra inkomsten vanuit de kantine of andere evenementen zijn er niet. Verenigingen die velden huren, hebben vergoeding gekregen vanuit het Rijk voor het tweede kwartaal van 2020. Ook voor het vierde kwartaal is compensatie van 45% aan huurkosten mogelijk. Binnenkort maakt het Rijk meer bekend over aanvullende regelingen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.” De gemeente houdt deze Rijksregelingen goed in de gaten en wijst organisaties op de mogelijkheden.