Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Overzicht van hoe de warmtetransitie via WarmtelinQ werkt. | Illustratie: warmtelinQ</p>

Overzicht van hoe de warmtetransitie via WarmtelinQ werkt. | Illustratie: warmtelinQ

(Foto: Illustratie: warmtelinQ)

Kritiek op warmtepijp uit Rotterdam

474.838 euro investeren in een programma-organisatie met zes gemeenten in de regio om aan Gasunie te laten zien dat Katwijk voornemens is mee te werken aan een warmtenet uit Rotterdam met restwarmte uit de haven daar. Wethouder Jacco Knape had donderdagavond een flinke kluif om de gemeenteraadsleden uit te leggen waarom dat nodig is. Alle fracties hadden nog de nodige vraagtekens over het voorstel.

Door: Marc Wonnink.

Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude werken toe naar een hoog temperatuur warmtenet met restwarmte uit Rotterdam; de restwarmteleiding WarmtelinQ+. Gasunie - die de leiding aan zou moeten leggen - wil van de gemeenten weten hoe serieus ze zijn om hier in te investeren. Dat kan volgens wethouder Knape alleen maar door de oprichting van een samenwerkingsverband met de vijf andere gemeenten. De programma-organisatie kost maximaal twee miljoen euro. Voor 1 augustus wordt dan besloten hoe het geld ingezet gaat worden; denk aan pakken van regierol, experts inzetten, voorlopig ontwerp maken, etc.

De gemeenteraad is niet zo happig op de manier waarop het voorstel is opgesteld. De partijen voelen er niet heel veel voor om geld uit te geven aan een samenwerkingsverband zonder concreet een idee te hebben wat er met het geld gaat gebeuren. Wethouder Jacco Knape probeerde wel de zorgen weg te nemen, maar had daar niet genoeg tijd voor. Er komt een extra vergadering om nog meer debat te voeren. Daarin worden ook moties en amendementen besproken. DURF en KiesKatwijk willen het voorstel aangepast of van tafel zijn. Jaap Haasnoot, KiesKatwijk: ‘Het voorstel is afgebrand, de wethouder gaat gewoon door. Dit kan niet waar zijn.’ Daarop wordt binnenkort nog een vergadering belegd.

Oppositiepartijen waren fel in het debat. ‘We zijn als DURF kritisch op de energietransitie; onduidelijke samenwerking, onjuiste financiële dekking. Dit agendapunt is een combinatie van alles. Het is absurd te noemen dat we een half miljoen euro gaan investeren terwijl er nog geen zicht is op de plannen. Het is onacceptabel.’ Nelly Smits van Fractie Smits begrijpt niet helemaal waar de urgentie vandaan komt. ‘Waarom krijgen we niet eerst commitment van alle zes gemeenten. Dan is er meer duidelijk.’ Hart voor Katwijk: ‘We zijn voor verduurzaming als partijen, maar we hebben nu te weinig informatie om een besluit te nemen.’ De andere oppositiepartijen sloten zich daar in meer of mindere mate bij aan.

De coalitiepartijen hebben ook nog een hoop vragen. De SGP vroeg aan de eigen wethouder om meer duidelijkheid over waar het geld naartoe gaat. Coalitiegenoot CDA merkte op de ook de griffie een opmerking gemaakt heeft over de dekking. De partij zelf is kritisch over de kaders. ‘Die zijn niet voldoende concreet.’ ChristenUnie: ‘Het zijn erg algemene kaders waarin het college mandaat neemt.’