Logo allesoverkatwijk.nl

Zwaargewonde zwaan

Foto:

Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden kreeg afgelopen zondagochtend via de politie een melding over een gewonde zwaan in het water aan de Buitenjoght in Valkenburg. Eenmaal ter plaatse werd in het water een zwaargewonde vrouwtjeszwaan aangetroffen.

Omdat de gewonde zwaan in het water dreef, werd de brandweer ingeschakeld om met behulp van een bootje van een buurtbewoner de zwaan te kunnen vangen. Vader zwaan stond naast een vernield nest. Politieagenten fatsoeneerden het nest en legden de eieren terug, waarna vader zwaan weer snel op het nest ging zitten.

Moeder zwaan werd naar Dierenkliniek Leiden Stevenshof gebracht, waar ze haar trauma hebben behandeld en röntgenfoto’s hebben gemaakt. Ze had een groot gapend gat in haar hals en had ze een afgescheurde spier. Haar verwondingen zijn die van een bijtwond (duidelijke grote ronde gaten), waarschijnlijk van een grote hond (niet van een vos). De wond werd behandeld en ze kreeg antibiotica. De Dierenambulance bekijkt volgende week of de zwaan voldoende genezen is om teruggezet te worden bij haar nest.

Wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor het letsel en de vernieling is nog niet duidelijk. De politie heeft via meldpunt 144 een getuigenoproep gedaan.

Meer informatie kan gemeld worden via 144. Wil u liever anoniem tips doorgeven dan kan dat via 0800-7000. Wie een financiële bijdrage wil leveren voor de verzorging van de zwaan, kan terecht op: www.dierenambulanceleiden.nl