Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Dalend aantal besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Katwijk neemt na vier weken van stijging weer af. Er werden vorige week 282 nieuwe besmettingen gemeld bij de GGD Hollands Midden (zie diagram). Een week eerder waren er dat 357. Vorige week werden wel negen Katwijkers opgenomen in het ziekenhuis en één plaatsgenoot is overleden aan het virus.

Afgelopen maandag werden 25 nieuwe besmettingen gemeld en viel ook een overlijden te betreuren. Afgelopen dinsdag zijn 42 nieuwe besmettingen gemeld. Er zijn inmiddels 5.773 Katwijkers volledig gevaccineerd (twee vaccinaties) tegen het Covid-19-virus. 3.012 Katwijkers hebben hun eerste vaccinatie gekregen.

Katwijk behoort nog steeds tot de koplopers in de regio qua aantal besmettingen. Volgens burgemeester Cornelis Visser zitten de meeste besmettingen in Katwijk aan Zee. ‘Daar wordt, naar het lijkt, niet goed aan de regels gehouden. Dat leidt tot relatief een hoog aantal besmettingen. We zijn er nog niet vanaf.’ De burgemeester verwacht dat het nog weken of maanden gaat duren voordat we echt kunnen versoepelen. ‘Door de hoge besmettingsgraad maak je het lastiger voor anderen om voor behandeling naar het ziekenhuis te kunnen.’

Vaccinatiebereidheid
Uit onderzoek van de GGD blijkt dat de vaccinatiebereidheid is gestegen. Op dit moment zegt 88 procent van de ondervraagden een vaccin te willen. Onder deelnemers van 70 jaar en ouder ligt dit percentage nog hoger, ruim 95 procent. Zij zijn ook het minst bang voor bijwerkingen of lange termijneffecten na vaccinatie.

Bij 55- tot 69-jarigen is de vaccinatiebereidheid 90 procent. Van de 40- tot 54-jarigen zegt 85 procent een vaccin te willen. In de leeftijdscategorie 25 tot 39 jaar geeft 80 procent aan positief tegenover vaccineren te staan.