Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Kruispunt N206-Voorschoterweg langer open

De provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Katwijk laten weten dat het kruispunt van de N206 met de Voorschoterweg open kan blijven totdat de nieuwe aansluiting Valkenburg-Oost in de zomer van 2022 is aangelegd. Dit betekent dat vrachtverkeer tijdens de aanleg van de RijnlandRoute niet door de woonwijk ’t Duyfrak naar de N206 hoeft te rijden.

Deze verkeersonveilige situatie was jarenlang een terugkerend onderwerp in gesprekken tussen de gemeente en de provincie. Ook bij de ondernemers van de Zijlhoek en de bewoners van ’t Duyfrak zorgde dit voor onrust. Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Dit is een mooie uitkomst van een langlopend verzoek van de gemeente aan de provincie Zuid-Holland. Hiermee voorkomen we verkeersonveilige situaties in ’t Duyfrak, en krijgt de gemeente meer tijd om naar een goede definitieve oplossing te zoeken voor de ontsluiting van de Zijlhoek/De woerd’.

Tijdelijke situatie
De provincie Zuid-Holland en aannemer Boskalis hebben naar aanleiding van de zorgen van de gemeente en de omgeving de plannen geoptimaliseerd. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden aan de verdiepte ligging van de Tjalmaweg, moet het bestaande kruispunt N206/Voorschoterweg worden aangepast. Op het kruispunt wordt namelijk een apart werkvak voor in- en uitrijdend bouwverkeer aangesloten, waarvoor ruimte nodig is. Ook de verkeersregelinstallatie wordt aangepast.

In de tijdelijke situatie heeft verkeer vanuit Leiden naar Valkenburg/’t Duyfrak, behalve via het kruispunt N206/Voorschoterweg, ook de mogelijkheid om na het kruispunt vanaf de tijdelijke N206 rechtsaf te slaan naar de nieuwe rotonde Voorschoterweg/Torenvlietslaan. Verkeer uit Valkenburg/’t Duyfrak naar Katwijk kan in de tijdelijke situatie, behalve via het kruispunt, ook via de rotonde rechtsaf de tijdelijke N206 op rijden richting Katwijk.

Verdere beperking van hinder in tijdelijke situatie
Met de aanpassing van de plannen, kan het gehele kruispunt nu tijdelijk langer open blijven. Hiermee wordt de hinder voor de omgeving verder teruggebracht en wordt tegemoet gekomen aan zorgen uit de omgeving ten aanzien van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in de tijdelijke situatie.