De initiatiefnemers van links naar rechts: Erik Houwaart, Michiel Smit, Gerlinde van Duyn en Abram Schaap. | Foto: PR
De initiatiefnemers van links naar rechts: Erik Houwaart, Michiel Smit, Gerlinde van Duyn en Abram Schaap. | Foto: PR

Maatjesopmaat start met moestuinproject

Algemeen

De gemeente Katwijk is een prachtige ontmoetingsplek rijker! De sociale (moes)tuin ‘Hortus Kariva’ in de Zanderij, een plek waar verbinding tussen mensen centraal staat. Afgelopen jaar startte stichting Maatjesopmaat met dit (moes)tuinproject. Komende maand wordt de tuin in besloten groep officieel geopend en gaan deelnemers aan de slag met de 20 beschikbare moestuinbakken.

Het idee ontstond vorig jaar bij Abram Schaap, student toegepaste biologie. Hij besprak zijn idee met Michiel, één van de initiators van Maatjesopmaat, die direct enthousiast was. De sociale (moes)tuin zou een mooi verlengstuk worden van Maatjesopmaat, een stichting die zich inzet tegen eenzaamheid. De belangrijkste vervolgvraag was: waar gaan we ons vestigen? Uiteindelijk viel de keuze op de Zanderij. Na een goed gesprek met Gerard Bol was het hek van de dam en kon er gebouwd worden op een perceel van ruim 600 vierkante meter.

Na een jaar van flink bouwen, experimenteren met groenten en natuurlijk het verbreden van het netwerk kan de organisatie met trots zeggen dat het project komende maand daadwerkelijk van start gaat. Bijna alle moestuinbakken zijn inmiddels verzekerd van een deelnemer.

Ècht voor iedereen

Michiel Smit, initiatiefnemer van de tuin: ‘Een project als dit is zeer uitdagend. Je bent naast je werk als begeleider en coördinator in je vrije uurtjes veel op de tuin. Je ziet het groeien van niks naar een compleet ingerichte moestuin met een watervoorziening, stroom, tuinhuis met overkapping, een vlindertuin, vijver en echt prachtige moestuinbakken. Nu staat het en is het de uitdaging om passende deelnemers te vinden. We hebben samen om de tafel gezeten en een hoofddoel opgesteld; een moestuin voor iedereen die behoefte heeft aan sociaal contact. Deelname is volledig gratis en daarom ook écht voor iedereen ’

Het doel van stichting Maatjesopmaat is om mensen die behoefte hebben aan een maatje en er graag voor een ander willen zijn, te begeleiden naar gelijkwaardig en waardevol sociaal contact. De missie om waardevolle relaties te laten ontstaan die zorgen voor een gevoel van waardigheid en verbondenheid. Tegelijkertijd probeert Maatjesopmaat mensen te inspireren, activeren en motiveren om hun bijdrage te leveren in de maatschappij. Een sociale tuin zorgt op deze manier voor een prima verlengstuk van de organisatie.

Zo makkelijk mogelijk
Abram Schaap, initiatiefnemer van de tuin: ‘Ik zit in het laatste jaar van mijn studie, toegepaste biologie in de richting plant, met in het bijzonder de teelt en de veredeling. Dit, samen met mijn werk bij een kweker in de regio sluit perfect aan bij de tuin. Nu de start voor de deur staat hebben we nog wat extra moeite gestoken om het voor de deelnemers dit jaar zo makkelijk mogelijk te maken. Zo leveren wij de zaden of planten, die de deelnemers kunnen bestellen via een lijst en hebben we de bakken gebruiksklaar gemaakt. Daarnaast is er voldoende gereedschap aanwezig en kunnen deelnemers ons altijd om advies vragen.

We verwachten wel actieve deelname: de verantwoordelijkheid voor het onkruid wieden en de watergift liggen bij de deelnemers zelf. Persoonlijk wil ik vooral mensen het plezier van tuinieren laten ervaren. Er valt zo veel te leren en het feit dat je het zelf allemaal doet, geeft voldoening. Ook ben ik van mening dat het kweken van je eigen groentes en fruit structuur geeft, wat voor veel mensen fijn is omdat er dan altijd iets is om naar uit te kijken.’

Begin april starten de eerste deelnemers met het inzaaien van de lage bakken. Daarnaast heeft de tuin meerdere hoge bakken ter beschikking voor de deelnemers die wat minder valide zijn. In de zomermaanden is er op zaterdagochtend altijd wel een begeleider aanwezig die de deelnemers en toeschouwers het nodige advies en uitleg geeft. Meer informatie staat op de facebookpagina en www.maatjesopmaat.nl

Uit de krant