Logo allesoverkatwijk.nl
Scan from Egbert. Erzbischof von Trier 977-993
Scan from Egbert. Erzbischof von Trier 977-993 (Foto: Scan from Egbert. Erzbischof von Trier 977-993 )

Herkansing voor beeld Willibrord

Mogelijk komt er in Katwijk toch een beeld van Willibrord. Niet in Katwijk aan Zee - ruim tien jaar geleden een initiatief van oud-burgemeester Jos Wienen - maar in de nieuwe woonwijk De Horn in Rijnsburg. Daar zijn straatnamen vernoemd naar de zendelingen/missionarissen Willibrord, Lebuinus en Bonifatius.

De suggestie voor het beeld kwam vorige week ter sprake in de gemeentelijke adviescommissie Beeldende Kunsten. Die commissie stond ruim een decennia geleden niet te juichen over het initiatief van de oud-burgemeester. Een beeld van de monnik die 690 vanuit noord-Engeland het christendom naar het toenmalige Nederland bracht en mogelijk bij de monding van de Rijn aan land – tegenwoordig Katwijk - is gestapt. Mogelijk, want daar zijn veel verschillende opvattingen en meningen over.

De gemeentelijke commissie had in ieder geval z’n bedenkingen bij een beeld van Willibrord bij of naast de monding van de Rijn, tegenwoordig de Uitwatering. Het paste niet in de beeldenroute langs de Katwijkse Boulevard, vond de commissie. Het initiatief van Wienen liep ook vertraging op door beperkende maatregelen voor het duingebied (Natura2000) en de kustversterking. Na zijn vertrek vijf jaar geleden naar Haarlem, waar hij burgemeester werd, raakte het Willibrordbeeld nog verder naar de achtergrond.

Herkansing
Nu dient zich een herkansing aan in de nieuwe woonwijk De Horn in Rijnsburg, waar een van de straten naar de zendeling is vernoemd. De wethouders Jacco Knape (cultuur) en Adger van Helden (grondexploitatie) waren het initiatief van Wienen niet vergeten. Knape bracht het vorige week donderdagavond ter sprak in commissie Beeldende Kunsten.

De leden daarvan stonden nu wel meer open voor zo’n kunstwerk, vanwege de aanwezigheid van de nieuwe Willibrordlaan in die wijk aan het Oegstgeesterkanaal. De leden van de kunstcommissie voelen overigens weinig van een figuratief mensbeeld dat Willibrord moet voorstellen. ‘Niemand weet hoe hij eruit heeft gezien’, aldus een commissielid. De voorkeur gaat uit naar een kunstwerk dat het gedachtegoed van de zendeling verbeeldt.

De commissieleden dragen voor de volgende vergadering suggesties aan voor kunstenaars.