Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pixabay

Katwijkse jeugd heeft meer zorg nodig dan landelijk

Dat de gemeente al jaren structureel geld tekort komt bij het uitvoeren van alle taken in het Sociaal Domein werd eerder deze maand nogmaals onderstreept. De afgelopen jaren kwam de gemeente tussen de 3,2 en 1,5 miljoen euro tekort.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Dat was twee weken geleden te zien in een presentatie tijdens een informatieve raadsbijeenkomst. Maar het zal niet zorgen voor een failliete gemeente. ‘Nu nog niet, maar als die tekorten blijven bestaan, wordt het moeilijker’, aldus een beleidsmedewerker van de gemeente.

Tot het Sociaal Domein behoren taken op het gebied van jeugdzorg, participatie, volksgezondheid en wet maatschappelijke ondersteuning.

Geld daarvoor krijgen gemeenten van de overheid via de Algemene Uitkering. Dat bedrag is voor Katwijk gestegen van 46,8 miljoen in 2015 naar 58,4 miljoen dit jaar. Maar de uitgaven van de gemeente stegen in die jaren eveneens fors: van 48 miljoen naar 60 miljoen euro.

Het onderdeel jeugdzorg laat de grootste tekorten zien, oplopend van zo’n 2,9 miljoen naar 5,7 miljoen euro vorig jaar. Redenen: meer jongeren in jeugdzorg, langere hulptrajecten, stijging van de tarieven voor die hulptrajecten.

Meer in De Katwijksche Post van afgelopen donderdag.